Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς το Reuters είδε το mega deal Viva Wallet - JP Morgan - Η ακμάζουσα τεχνολογική σκηνή της Ελλάδας "απογειώνεται"

Πώς το Reuters είδε το mega deal Viva Wallet - JP Morgan - Η ακμάζουσα τεχνολογική σκηνή της Ελλάδας

Τα τεχνολογικά deals ενισχύουν τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Σχετικά Άρθρα

Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα ήταν γνωστή για τα οικονομικά της προβλήματα και τις παραλίες της, ένα πρόσφατο deal όμως ανέδειξε τη μικρή αλλά ακμάζουσα ελληνική σκηνή startup που αναπτύχθηκε στα χρόνια της κρίσης, γράφει το Reuters σε ρεπορτάζ από την Αθήνα για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τη GP Morgan, που υπογράφουν η αρολίνα Τάγαρη και η Ρενέ Μαλτέζου.

Ο πρώτος ελληνικός "μονόκερως"

Η εξαγορά από την JP Morgan μειοψηφικού μεριδίου στη Viva Wallet τον περασμένο μήνα αποτίμησε την ελληνική startup σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δίνοντας στην Ελλάδα τον πρώτο τεχνολογικό της «μονόκερω».
Το εν λόγω deal ακολούθησε λίγες μέρες μετά η εξαγορά από τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, της Accusonus, μιας startup που ιδρύθηκε από ένα ζευγάρι μηχανικών και ερασιτεχνών μουσικών, που παρήγαγαν λογισμικό ήχου που χρησιμοποιούν σήμερα ο Bob Dylan και η Shakira.
Η χρηματοδότηση για τις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με έδρα την Ελλάδα εκτινάχθηκε σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Marathon Venture Capital, σε επίπεδα υπερδιπλάσια του 2020 και δεκαπλάσια του 2015, όταν η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεοκοπίας και μιας χαοτικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

Στόχος η διαφοροποίηση της οικονομίας

Οι συμφωνίες αυτές ενίσχυσαν τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που χάρη στη δουλειά των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ, προσπαθεί σήμερα με φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις, να πετύχει τη διαφοροποίηση μιας οικονομίας που κυριαρχείται από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που βασίζεται μόνο στον τουρισμό και τις υπέροχες παραλίες της», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στα γραφεία της Viva Wallet την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι ο κλάδος της θα αυξήσει τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ.
Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι ο κλάδος των startups αντιπροσωπεύει 6 δισ. ή το 3% του ΑΕΠ, χωρίς να γνωρίζει όμως τι κομμάτι αντιπροσωπεύουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

ΣΕΒ: Στόχος ο τομέας της τεχνολογίας να φτάσει σταδιακά το 10% του ΑΕΠ

"Στόχος είναι ο τομέας της τεχνολογίας να φτάσει το 10% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία", δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Μάρκος Βερέμης, συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ.
Παρά τα στοιχεία αισιοδοξίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στον πάτο του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας χαμηλή βαθμολογία στη συνδεσιμότητα, τη χρήση του διαδικτύου και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Αντιμετωπίζει επίσης σκληρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο της Ευρώπης, το Web Summit.
Υπάρχει όμως ένα ολοένα και πιο ενεργό δίκτυο από επιχειρηματίες και επενδυτές καθώς και εργαζόμενους με εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.
"Αυτό που ξεκίνησε ως ένα υπόγειο κίνημα μικρών ομάδων από σπασίκλες είναι πλέον μπροστά και στο επίκεντρο της ελληνικής κοινωνίας", δήλωσε ο Γιώργος Τζιραλής, εταίρος στο Marathon με έδρα την Αθήνα, ο οποίος εκτιμά ότι η τεχνολογία θα αναπτυχθεί τόσο ώστε να αντιστοιχεί στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία κατά 7% τις επόμενες δεκαετίες.

Υπάρχει δυναμική στην ελληνική οικονομία

Όταν η Viva ιδρύθηκε το 2000 με το όνομα Realize, κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα περί startups.
Από τότε, αυτό που ξεκίνησε σαν εταιρεία λογισμικού εξελίχθηκε σε μια ψηφιακή τράπεζα με δραστηριότητα σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.
«Υπάρχει μεγάλη δυναμική για την αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία και οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να επωφεληθούν», δήλωσε στο Reuters ο Μάκης Αντύπας, συνιδρυτής και Chief Information Officer της Viva Wallet.
Η δεκαετής κρίση που ξεκίνησε το 2008 ανάγκασε πολλούς νέους Έλληνες που περίμεναν να εργαστούν στο δημόσιο ή σε οικογενειακές επιχειρήσεις είτε να φύγουν για την πλουσιότερη Βόρεια Ευρώπη είτε να καινοτομήσουν.
Οι επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα περιλαμβάνουν την εφαρμογή Beat για ταξί, την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz και την startup έρευνας αγοράς Pollfish.
Η Ελλάδα «μεγάλωσε γενιές ανθρώπων που ονειρεύονταν να δουλέψουν στο κράτος ή να δηλώσουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες σπαταλώντας δημόσιο χρήμα», λέει ο Πάνος Ζαμάνης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Startups.
Χρειαζόταν μια κρίση για να σπάσει αυτά τα στερεότυπα, προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης