Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος χρόνου για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές – Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φορολογούμενους

Τέλος χρόνου για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές – Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φορολογούμενους

Έως 45% ο συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα από Airbnb

Σχετικά Άρθρα

Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για τους φορολογούμενους που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα με τις παλιές αντικειμενικές τιμές καθώς η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου και το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.
Την ίδια στιγμή με υψηλούς συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση.
Τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα δηλωθούν πρώτα στο έντυπο Ε2 και θα μεταφερθούν αυτόματα στο έντυπο Ε1.
Τα εισοδήματα από ακίνητα που αποκτήθηκαν το 2021 μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης φορολογούνται ως εξής:

  • 15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος
  • 35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
  • 45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος


Σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις η προθεσμία για την χαμηλότερη φορολόγηση ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.
Από την 1η Απριλίου 2022 όλα τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ στα έξοδα προστίθεται και το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ και για την έκδοσή του απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες και πλήθος παραστατικών και δικαιολογητικών.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021 καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα myΡroperty για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, υποβλήθηκαν 75.700 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 500 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φορολογικές εισπράξεις του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 60% με τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων να διαμορφώνονται στα 360 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα έσοδα από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2020 κατά 69,08 εκατ. ευρώ, από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων κατά 33,06 εκατ. ευρώ και από τη συγκέντρωση κεφαλαίων κατά 40,8 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από φόρους και τέλη κληρονομιών αυξήθηκαν κατά 14,19 εκατ. ευρώ και από φόρους και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών κατά 3,74 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ σε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικοδομής και την διευκόλυνση των μεταβιβάσεων προχωρά η κυβέρνηση. Ειδικότερα σχεδιάζεται:

  • Παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 που λήγει κανονικά το μέτρο. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το Εcofin δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024
  • Διατήρηση της έκπτωσης φόρου για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων. Το μπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να το παρατείνουν τουλάχιστον κατά ένα έτος.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης