Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με πρόσχημα το Ουκρανικό Moody's και DBRS δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα 18/3 - Λήξεις παραγώγων 3,3 τρισ. στην Wall

Με πρόσχημα το Ουκρανικό Moody's και DBRS δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα 18/3 - Λήξεις παραγώγων 3,3 τρισ. στην Wall
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές και η DBRS σε ΒΒ με θετικές προοπτικές - Δεν αναμένονται αλλαγές στις 18 Μαρτίου 2022

Με αφορμή το Ουκρανικό τόσο ο αμερικανικός οίκος Moody's όσο και η καναδική εταιρία αξιολογήσεων DBRS δεν σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία ή να αλλάξουν τις προοπτικές στις 18 Μαρτίου 2022.
Οι αξιολογήσεις θα δημοσιοποιηθούν αργά το βράδυ μετά τις 23:20...

Ωστόσο και προ Ουκρανικού δεν αναμενόταν να υπάρξει αναβάθμιση της Ελλάδος λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να θολώνει την οικονομική ορατότητα.
Πάντως η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και η μείωση των NPEs σε μονοψήφια ποσοστά θα ήταν ένας παράγοντας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε περίοδο κανονικότητας, ωστόσο όλα αυτά επισκιάζονται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές και η DBRS σε ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Για την DBRS αποκλείεται οποιαδήποτε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αναμένεται κάποια αλλαγή της πιστοληπτικής ικανότητας ειδικά από την Moody's που βαθμολογεί την Ελλάδα με την μικρότερη κλίμακα Ba3 ή μια κλίμακα χαμηλότερα από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης.
Οποιαδήποτε έκπληξη δεν δικαιολογείται.

Οι επόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος είναι

22 Απριλίου Standard and Poor's που αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές.
8 Ιουλίου 2022 Fitch που αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές
16 Σεπτεμβρίου 2022 θα αξιολογήσουν την Ελλάδα η Moody's και η DBRS
7 Οκτωβρίου 2022 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch
21 Οκτωβρίου 2022 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Standard and Poor's


Στις 18 Μαρτίου έχουμε λήξεις παραγώγων 3,3 τρισεκ. δολαρίων - Τι εκτιμάει η Goldman Sachs


1)Η αστάθεια στον δείκτη S&P 500 - και όλων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων - αυξήθηκε ταχύτατα.

Μια πολύπλοκη σύγκλιση καταλυτών βοήθησε να οδηγηθεί ο δείκτης φόβου VIX στην ζώνη των 30 μονάδων και ακόμη πιο σημαντικές αυξήσεις στη μεταβλητότητα σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Η μεγάλη επερχόμενη λήξη των δικαιωμάτων μετοχών προσθέτει μια ακόμη αβεβαιότητα.

2)Η λήξη του Μαρτίου στα παράγωγα της Wall ύψους 3 τρισεκ. δολαρίων έχει ασυνήθιστα υψηλό όγκο συναλλαγών...
Η πώληση μετοχών στην spot αγορά δεν υπήρξε ακραία.

3) Ο όγκος έχει μετατοπιστεί από τα δικαιώματα μεμονωμένων μετοχών, προς τα δικαιώματα προαίρεσης σε επίπεδο δείκτη.
Ο όγκος των δικαιωμάτων ως προς τα ETF ήταν σχεδόν τόσο υψηλός όσο στην κορύφωσή στις αρχές του 2020.

4)Λόγω των ευρύτερων ανησυχιών, FED, πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, επιτόκια, Ουκρανικό, πληθωρισμός, ενεργειακός πόλεμος κάθε χρηματιστηριακό γεγονός θα πρέπει να αξιολογείται με προσοχή.

gs1.jpg
gs2.jpg

gs3.jpg

H Goldman Sachs προειδοποιεί για πτώση του S&P 500 στις 3.600 μον. ή -15% και αναθεωρεί εκ νέο το βασικό σενάριο για τον γενικό δείκτη βαρόμετρο της Wall Street.

Στις 12 Φεβρουαρίου, όταν ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman, David Kostin, μείωσε την τιμή στόχο για τον δείκτη S&P 500 από 5.100 μονάδες σε 4.900 μονάδες, εξέτασε τρία εναλλακτικά σενάρια.

1)Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και υποχρεώσει την FED να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικότερα, τότε ο δείκτης S&P 500 θα μειωθεί κατά 12% στις 3900 μονάδες.

2)Εναλλακτικά, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περισσότερο από το αναμενόμενο το 2022 και οδηγήσει σε λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί κατά 24% στα 5500 μονάδες.

3)Τέλος, εάν η αμερικανική οικονομία πέσει σε ύφεση ένα ερώτημα που τίθεται όλο και πιο έντονα, η Goldman προβλέπει πτώση 24% για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 3600 μονάδες.

Ποια είναι το σωστό σενάριο;

Το σωστό σενάριο είναι το τρίτο ύφεση στην αμερικανική οικονομία και αναθεώρηση των στόχων για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500

Νέα αναθεώρηση από την Goldman Sachs

Η Goldman Sachs σε νέα έκθεση της μείωσε τον στόχο για τον S&P 500 για το τέλος του έτους 2022 για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, από 4900 μονάδες σε 4700 μονάδες ή άνοδος 12% σε ένα αισιόδοξο σενάριο.
«Μια άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και μια ασθενέστερη προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας μας οδηγούν να μειώσουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή EPS».
Ο κίνδυνος ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά και μια ύφεση είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη.

Τα νέα δεδομένα

Ποια είναι λοιπόν τα νέα δεδομένα της Goldman Sachs;
Η νέα εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή EPS είναι 221 δολάρια για το 2022 για τον δείκτη S&P 500 και αντανακλά αύξηση 5% ετησίως σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή για αύξηση 8% στα 226 δολάρια.
Ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης κερδών το 2023 παραμένει αμετάβλητος στο 6%, αλλά το επίπεδο EPS μειώνεται στα 233 δολάρια από 240 δολάρια.
Εξαιρουμένης της ενέργειας, τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 θα αυξηθούν μόλις 2% το 2022 έναντι 6% των εκτιμήσεων.

Το παράδοξο

Αφού η Goldman μειώνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή, πώς μειώνει τον στόχο για τον δείκτη S&P κατά μόλις 200 μονάδες;
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμάει ότι σε μια χρονιά που η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια «έξι ή επτά» φορές» με την ελπίδα να σημειωθεί σύντομη ύφεση, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
Κατά την Goldman οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό - αντί να βελτιώσουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη - έχουν μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα.
Αυτό μεταφράζεται ότι η Fed
i) οδηγείται σε αυξήσεις επιτοκίων και στασιμοπληθωρισμό
ii)οδηγείται σε αυξήσεις επιτοκίων δημιουργώντας σκηνικό ύφεσης

Οι 4.700 μονάδες στο βασικό σενάριο

Ο στόχος για 4700 μονάδες ενσωματώνει μια προσδοκία ότι το προθεσμιακό πολλαπλάσιο P/E θα ανακάμψει από 19x σήμερα σε 20x μέχρι το τέλος του έτους καθώς συμπιέζεται το Equity Risk Premium (ERP),
Η απόλυτη αποτίμηση στο τέλος του 2022 αντιπροσωπεύει ένα 5%.
Το P/E μειώνεται από το 21x πολλαπλάσιο στις αρχές του 2022.
Ο Kostin πιστεύει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού και η μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να συμπιέσουν τα κέρδη ανά μετοχή.
Σύμφωνα με την Goldman, η τρέχουσα διαφορά 620 μονάδων βάσης μεταξύ της απόδοσης κερδών του S&P 500 και της πραγματικής απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020 και αντιστοιχεί στα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2018, υπογραμμίζοντας την πιθανή ευκαιρία αξίας στις μετοχές των ΗΠΑ εάν βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης.
Φυσικά, αν δεν βελτιωθεί καθώς η οικονομία των ΗΠΑ και διολισθήσει σε στασιμοπληθωριστική ύφεση αλλάζουν τα δεδομένα.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Οι στόχοι για τον S&P 500 για 3 και 6 μήνες είναι 4300 μονάδες και 4400 μονάδες, αντίστοιχα αυτό ισοδυναμεί με μια οριακή – ανεπαίσθητη αύξηση.
Η Goldman ανέφερε επίσης ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί στο 20-35% - ωστόσο άλλοι θεωρούν ότι οι πιθανόιτητες είναι 100% - ο Kostin αυξάνει διστακτικά τις πιθανότητες ύφεσης επισημαίνοντας ότι «το τρέχον επίπεδο του δείκτη S&P 500 των 4260 μονάδων υποδηλώνει περίπου 40% πιθανότητα μιας καθοδικής ύφεσης» προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση, οδηγώντας σε πολύ χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή και αποτιμήσεις»

Σε ένα τέτοιο σενάριο «ύφεσης», το οποίο η Goldman η οποία ακόμη δεν το έχει μοντελοποιήσει μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο μειώνει τα κέρδη και πολλαπλάσια αποτίμησης οδηγώντας σε πτώση του S&P 500 κατά 15% στις 3600 μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο όρο της ιστορικής πτώσης των τιμών κατά 24% με βάση προηγούμενες υφέσεις.

Ωστόσο, εάν η αμερικανική οικονομία αποφύγει την ύφεση, η Goldman σπεύδει να σημειώσει ότι οι διορθώσεις -10% για τον S&P 500 θα αποτελέσουν καλές ευκαιρίες αγοράς, με μέση απόδοση εν συνεχεία 15% σε διάστημα 12 μηνών.
G1_4.jpg

G2_2.jpg
G3_1.jpg

G4_1.jpg
G5_2.jpg

G7_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης