Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Οι τιμές θα αυξάνουν όσο διαρκεί ο πόλεμος - Ασταμάτητοι οι έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ, έχουμε βάλει τα υψηλότερα πρόστιμα

Γεωργιάδης: Οι τιμές θα αυξάνουν όσο διαρκεί ο πόλεμος - Ασταμάτητοι οι έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ, έχουμε βάλει τα υψηλότερα πρόστιμα
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023» ξεκαθάρισε ο Άδ. Γεωργιάδης

«Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πολέμου. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Αν καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα έχουμε διαφορετικό σενάριο. Βάλαμε τους τρεις μήνες ως όριο στις παρεμβάσεις μας και αναλόγως θα αποφασίσουμε στην πορεία τι θα γίνει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ, Γεωργιάδης, με αφορμή τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τη μεσαία τάξη, που πλήττονται ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε πανευρωπαϊκή λύση που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, ενώ σημείωσε πως «έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων, στοχευμένα στους ευάλωτους, αλλά βεβαίως ο κόσμος δικαίως διαμαρτύρεται γιατί οι τιμές έχουν αυξηθεί».

Περί καυσίμων

«Το επίδομα για τα καύσιμα έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει στους δικαιούχους την αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Καλύπτει τη διαφορά, όχι τις ανάγκες για καύσιμα», εξήγησε ο υπουργόε.
Όπως είπε, «τα 60 λίτρα είναι η μέση κατανάλωση ενός ανθρώπου. Είναι όλα μετρημένα με βάση την ΑΑΔΕ, όλα αυτά βγαίνουν αυτόματα. Δεν έχουμε αυταπάτη ότι τα μέτρα που πήραμε καλύπτουν τον πληθωρισμό. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε πανευρωπαϊκή λύση που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί».

Συνεχείς έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ - Έχουμε βάλει τα υψηλότερα πρόστιμα

Κάνοντας αναφορά στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ που έχουν αυξηθεί, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «στα σούπερ μάρκετ οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι. Έχουμε βάλει τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν μπει ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Θα σταματήσει η αύξηση των τιμών από τους ελέγχους και τα πρόστιμα; Όχι. Αλλά αυτό γίνεται για να αποφύγουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι τιμές θα αυξάνουν όσο διαρκεί ο πόλεμος. Σε κάποια υλικά, όπως πχ το ηλιέλαιο, αρχίζουμε να έχουμε παγκοσμίως έλλειψη».

Οι φοροαπαλλαγές συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια εισοδήματος

Σχετικά με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το πώς θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα η μεσαία τάξη, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «οι φοροαπαλλαγές που έχουμε φέρει, μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ, συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια εισοδήματος από τον πληθωρισμό. Η αύξηση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ συμπληρώνει τη ρευστότητα στο νοικοκυριό. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αυξάνει το εισόδημα του εργαζόμενου. Η ακύρωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυξάνει το εισόδημα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν γιατί ο πόλεμος έφερε στους ανθρώπους "κράτημα" και δεν ξοδεύει. Για τη μεσαία τάξη, τόσες μειώσεις φόρων σε 2,5 χρόνια εγώ δεν θυμάμαι».

Για επιστρεπτέα

Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, σημείωσε ότι «θα αυξηθούν οι δόσεις, ακόμα ένα μέτρο που αυξάνει τη ρευστότητα. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα. Είναι δεδομένο ότι τα νοικοκυριά μας πιέζονται. Με τα στοιχεία της Eurostat του Φεβρουαρίου, η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο στον πληθωρισμό».

Οι αγορές είδαν ότι τα μέτρα που πήραμε ήταν λελογισμένα

Κάνοντας αναφορά στην επιδότηση για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «η μία μεγαβατώρα φυσικού αερίου πέρυσι είχε 25 ευρώ. Τώρα έχει 230 ευρώ. Αν η κρίση συνεχιστεί θα υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση. Η κυβέρνηση την έχει ζητήσει. Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν».
Τόνισε δε, πως «καμία χώρα της Ευρώπης σήμερα δεν επιδοτεί περισσότερο το ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα. Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, αν η κυβέρνηση λάβει ένα μέτρο που κριθεί υπερβολικό από τις αγορές, ό,τι γλυτώσουμε από το πρατήριο θα το πληρώσουμε στο στεγαστικό μας δάνειο, στην πιστωτική μας κάρτα και στο επιχειρηματικό μας δάνειο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές. Την ημέρα που ανακοινώσαμε τα μέτρα, το βράδυ η Ελλάδα αναβαθμίστηκε, γιατί οι αγορές είδαν ότι τα μέτρα που πήραμε ήταν λελογισμένα».

Εκλογές το 2023

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες κάλπες.
Όπως είπε, «οι εκλογές θα γίνουν το 2023».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης