Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΦΠΑ σε αλεύρι – ηλιέλαιο: Κλειδώνει στο 6% η μείωση σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στις 28/3

ΦΠΑ σε αλεύρι – ηλιέλαιο: Κλειδώνει στο 6% η μείωση σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στις 28/3
Για να πέσει η τιμή στο ψωμί και τα σκευάσματα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα άλευρα
Σχετικά Άρθρα
Νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις στο ΦΠΑ για τα άλευρα και το ηλιέλαιο, καθώς οι τιμές τους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς έχουν εκτροχιαστεί με τους καταναλωτές να πληρώνουν καπέλα ώς και 40%, βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπου θα αναλυθούν τα νέα δεδομένα για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και η δυνατότητα για παρεμβάσεις στις τιμές σε βασικά είδη μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων εφόσον φυσικά το επιτρέπει και ο κρατικός προϋπολογισμός.
Πάνω στο τραπέζι θα βρεθεί η πρόταση για μετάταξη των δυο αυτών προϊόντων στο 6%, που είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, από το 13% που βρίσκονται σήμερα, αφού οι τιμές των σιτηρών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν απογειωθεί με τον τόνο (στο μαλακό σιτάρι) να πωλείται πάνω από τα 370 ευρώ έναντι 274 ευρώ που κυμαινόταν λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή με τους εκπροσώπους από τον κλάδο της αρτοποιίας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι μια μείωση εφτά ποσοστιαίων μονάδων στον ΦΠΑ θα ξεφουσκώσει το κύμα των ανατιμήσεων στα προϊόντα και τα σκευάσματα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα άλευρα.
Νούμερο ένα είναι το ψωμί, το οποίο βρίσκεται στον στενό πυρήνα των τροφίμων που συγκροτούν το καλάθι της νοικοκυράς, και οι διεθνές πτήσεις στα σιτηρά σε συνδυασμό με το πλαφόν των πωλήσεων από τις εγχώριες αλευροβιομηχανίες και το αυξημένο ενεργειακό κόστος ενέτειναν τις πιέσεις οδηγώντας σε ραγδαία αύξησης της τιμής στο κιλό της φρατζόλας.
Υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης στο οικονομικό επιτελείο ανασυντάσσονται με τα φορολογικά αναχώματα που είχαν απορριφθεί το προηγούμενο διάστημα με το επιχείρημα ότι θα άνοιγαν τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.
«Ωστόσο στοχευμένες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ για βασικά είδη έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν αρκεί να κινούμαστε με φειδώ» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ με τους επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να μην το θεωρούν απαγορευτικό καθώς, τέλος Μαρτίου, λήγει το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος από τη συγχρηματοδότηση εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τη νέα παρέμβαση στον ΦΠΑ και εφόσον ανάψουν το πράσινο φως θα ετοιμαστεί η σχετική νομοθετική διάταξη. Η ελληνική επιχειρηματολογία έχει διανθιστεί από τη θετική επίπτωση που θα έχει το μέτρο στην ταχύτητα του τιμάριθμου, καθώς η πληθωριστική δίνη ενισχύεται οδηγώντας σε εξασθένιση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Με βάση τις τελευταίες τιμοληψίες ο δείκτης σημειώνει νέα επιτάχυνση για τον μήνα Μάρτιο σε βαθμό που να βρίσκεται μια ανάσα από το φράγμα του 8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 7,2% που έτρεχε τον Φεβρουάριο.
Ηδη στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούν την εκτίμηση για τον μέσο πληθωρισμό το 2022 βάζοντας τον πήχη πάνω από το 6%, πέραν των άλλων κινδύνων που εγκυμονούνται για την ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό.
Άλλωστε με βάση το δυσμενές σενάριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προβλέπεται για φέτος επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,21%, ενώ ο πληθωρισμός θα φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, στο 11%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης