Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Διαμορφώνουμε ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 – Σκέψεις για επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

Σταϊκούρας: Διαμορφώνουμε ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 – Σκέψεις για επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές
"Η χώρα, μέσα στις επάλληλες κρίσεις της τελευταίας διετίας, συνεχώς αναβαθμίζεται, με πιο πρόσφατη την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar, με την οποία η Ελλάδα φθάνει ένα μόλις "σκαλοπάτι" πριν την επενδυτική βαθμίδα", ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα

«Διαμορφώνουμε καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και στην πρόθεση του υπουργείου να επεκταθεί για άλλους 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές, που κανονικά λήγει τον Ιούνιο.
«Ως υπουργείο Οικονομικών, από την αρχή της θητείας μας, εργαζόμαστε, με συνέπεια και μεθοδικότητα, για την ισχυροποίηση της οικονομίας μας. Ισχυροποίηση η οποία, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Στόχος που θα κατακτηθεί μέσα από την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταϊκούρας.
«Όπως αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία, κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, γι' αυτό και η χώρα, μέσα στις επάλληλες κρίσεις της τελευταίας διετίας, συνεχώς αναβαθμίζεται -με πιο πρόσφατη την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar, με την οποία η Ελλάδα φθάνει ένα μόλις "σκαλοπάτι" πριν την επενδυτική βαθμίδα. Με την εφαρμογή μιας συνετής και υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μιας διορατικής εκδοτικής πολιτικής, διαμορφώνουμε καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023», σημείωσε ο υπουργός χαρακτηριστικά.
Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι είναι βασική επιδίωξη της χώρας είναι η όσο το δυνατό συντομότερη απόκτησή της. «Δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας», δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα.
Ήδη, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την έξοδό της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, το διακύβευμα αυτό είναι σημαντικό και δεν θα πρέπει με λάθος κινήσεις να τεθεί εν αμφιβόλω.
Σημειώνεται ότι αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τελική διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπούς των δανειστών (ΕΚΤ, Επιτροπή, ESM) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και στόχος είναι τα όποια πολιτικά ζητήματα προκύψουν στην πορεία να επιλυθούν στις επαφές που θα έχουν οι επικεφαλής των δανειστών με τον ΥΠΟΙΚ.
Η συνάντηση αυτή αναμένεται στις 6 Απριλίου και επιδίωξη όλων είναι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων προκειμένου να διευκολυνθεί η απόφαση εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία που θα πρέπει να ληφθεί από το Eurogroup και την Κομισιόν, αλλά και για την εκταμίευση των δύο δόσεων από τον ESM.

Οι αρνητικοί παράγοντες

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, «θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρνητικοί παράγοντες στην εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμολογίας είναι η γεωπολιτικές εξελίξεις που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολες τις προβλέψεις για την επόμενη ημέρα της οικονομίας».
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων, που σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομικών, διαμορφώνονται στα 40 δισ. ευρώ.
Και όλα αυτά, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τα συνεχή διεθνή προβλήματα που ανακύπτουν.

Μέτρα κατά της ακρίβειας

Θα συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και θα εξαρτάται από την τιμή που θα διαμορφώνεται κάθε μήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και συγκεκριμένα στη χώρα μας, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο mega σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Αφού σημείωσε ότι ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, σημείωσε πως η δεύτερη παρέμβαση είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, που όμως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Καύσιμα

Αναφορικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως ανακοινώθηκαν στοχευμένα μέτρα για πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Όπως εξήγησε, «με τα εισοδηματικά κριτήρια που βάλαμε ουσιαστικά καλύπτουμε 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, δηλαδή το 86% του συνόλου» και σε μία οικογένεια, εάν είναι στην ιδιοκτησία τους δύο αμάξια αλλά σε διαφορετικά ονόματα και το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 30.000, τότε δικαιούνται του επιδόματος «κίνησης», ενώ επιπλέον 5 ευρώ επιδότηση θα υπάρξει εφόσον η πληρωμή γίνει με κάρτα.

Για επιστρεπτέες προκαταβολές και ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι οφειλές στην πλατφόρμα θα είναι πλέον σε 96 δόσεις και ενδέχεται να δοθεί παράταση μέχρι τέλος Μαΐου για όσους πολίτες θέλουν να πληρώσουν και να έχουν μία περαιτέρω έκπτωση 15% και έκτοτε,μ από τον Ιούνιο οι οφειλές του καθενός θα είναι σε 96 δόσεις, αντί για 60.
Ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται «κούρεμα», λέγοντας πως αυτό συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος.
Ακόμη, γνωστοποίησε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ- κανονικά λήγει τον Ιούνιο του 2022- στην εστίαση και στις μεταφορές για άλλους 6 μήνες.
«Αυτό σημαίνει πως φέτος πρέπει να βρούμε φέτος άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι λογικά την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης