Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάρτι ημετέρων στην Ελληνική εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Ξοδεύουν το 11,6% των μερισμάτων για μισθοδοσία, επιτροπές

Πάρτι ημετέρων στην Ελληνική εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Ξοδεύουν το 11,6% των μερισμάτων για μισθοδοσία, επιτροπές
ΕΕΣΥΠ: Καλύψαμε τις κενές θέσεις, τις αποζημιώσεις και τις νέες προσλήψεις
Σχετικά Άρθρα

Πανάκριβη αποδεικνύεται η ελληνική Treuhand προκειμένου να πουλήσει την περιουσία σε ιδιώτες, όπως είχε πράξει η αντίστοιχη εταιρεία συμμετοχων της Ανατολικής Γερμανίας. Ειδικότερα, πάνω από το 11% ( 11,6% ) των μερισμάτων των εισηγμένων και μη εταιρειών που κατέχει η Ελληνική εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) χρησιμοποίησε η τελευταία για να καλύψει το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας για προσωπικό, Εποπτικό συμβούλιο και Επιτροπές του Διοικητικού συμβουλίου. Και όπως θα δούμε, το αυξημένο κόστος θα συνεχιστεί και φέτος, καθώς μόνο μέσα στον Μάρτιο διορίστηκαν τέσσερα νέα μέλη στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου διορίστηκε ένα νέο μέλος για το υπερταμείο ενω προσλήφθηκε και υπεύθυνος διαχείρισης ρίσκου.
Όλα αυτά δίχως να υπολογιστούν όλοι όσοι χρησιμοποιούνται στις δεκάδες επιτροπές.
Εαν μάλιστα η ΕΥΔΑΠ, δεν αποφάσιζε την αυξημένη επιστροφή κεφαλαίου εξαιτίας της συμφωνίας με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό, τότε η Εταιρεία συμμετοχών πιθανότατα να χρησιμοποιούσε το μέρισμα της ΕΥΑΘ για την πληρωμή της μισθοδοσίας ή τα διαθέσιμα της στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 94 εκατ. ευρώ, τα οποία παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση λόγω της πτώσης των επιτοκίων. Θα μπορούσε δε να ισχυριστεί κάνεις βάσιμα, ότι, μια ελεγχόμενη εταιρεία από την ΕΕΣΥΠ κατά 50% και κατά 11,33% από την θυγατρική της εταιρείας Συμμετοχών ( ΤΑΙΠΕΔ) στήριξε την πρόταση της διοίκησης για την υψηλή επιστροφή κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση του τέταρτου τριμήνου η ΕΕΣΥΠ εισέπραξε μόνο από μερίσματα 37 εκατ. ευρώ και δαπάνησε 4,3 εκατ, ευρώ έναντι 3,6 εκατ ευρώ του 2020, δηλαδή μια αύξηση κατά 20%.
Από τα μερίσματα, την μεγαλύτερη συμβολή στην πληρωμή της μισθοδοσίας είχε η ΕΥΔΑΠ με 25 εκατ. ευρώ ( επιστροφή κεφαλαίου ), ο ΟΤΕ με 4,5 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ με 4 εκατ. ευρώ, ενω η Γαία ΟΣΕ 2 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Κεντρικών αγορών απέδωσε 1 εκατ. ευρώ και τέλος η ΚΑΘ 400 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστροφή κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ λογιστικοποιήθηκε ως έσοδο, καθώς η συμμετοχή στην εταιρεία είναι αναγνωρισμένη στο κόστος κτήσης το οποίο είναι μηδενικό (μεταβίβαση άνευ ανταλλάγματος).

ΕΕΣΥΠ: Καλύψαμε τις κενές θέσεις, τις αποζημιώσεις και τις νέες προσλήψεις

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνει η ΕΕΣΥΠ “ Το κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης περιλαμβάνει κόστος προσωπικού, Εποπτικού Συμβουλίου, Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και συναφή έξοδα. Η αύξηση της δαπάνης στο Δ’ τρίμηνο και στη χρήση του 2021 οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως: α) ότι κατά την διάρκεια του 2020 οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν περιλάμβαναν ορισμένες θέσεις που είχαν παραμείνει για ένα διάστημα κενές, β) το 2021 συνεπεία ολοκλήρωσης θητείας και αλλαγής ορισμένων μελών διοίκησης της Εταιρείας προέκυψε αύξηση του κόστους λόγω εκκαθάρισης των αμοιβών απερχόμενων μελών του ΔΣ αλλά και αυξημένων συνεδριάσεων και γ) το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ενισχύθηκε κατά το 2021 με επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθεί σε ένα νέο μοντέλο πιο ενεργής διαχείρισης των θεμάτων των θυγατρικών της”

Αυξημένα λειτουργικών εξόδων κατά 66%

Την περασμένη χρονιά, όμως, τα λειτουργικά έξοδα της ΕΕΣΥΠ αυξήθηκαν κατά 66% καθώς ανήλθαν σε 877 χιλ. Ευρώ έναντι 577 χιλ. ευρώ του 2020.
Η μοναδική μείωση στην οικονομική κατάσταση της ΕΕΣΥΠ προέκυψε από τις χαμηλότερες αμοιβές για τρίτους με 1,5 εκατ. ευρώ εναντι 2 εκατ. ευρώ το 2020. Σύμφωνα με την εταιρεία Συμμετοχών, “η μείωση των αμοιβών τρίτων οφείλεται πρώτον, στο γεγονός ότι κατά τη συγκριτική περίοδο του 2020 ήταν αυξημένες κυρίως λόγω της χρηματοδότησης δυο μεγάλων συμβουλευτικών έργων για το σχεδιασμό του μετασχηματισμού της θυγατρικής ΕΛΤΑ, του έργου για τον σχεδιασμό αναπτυξιακού σχεδίου μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας αλλά και της λήψης συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διάφορα έργα και παροχής νομικών υπηρεσιών και δύτερον στο γεγονός ότι σημαντικά συμβουλευτικά έργα για το 2021 ξεκίνησαν στο Δ’ τρίμηνο με συνέπεια η δαπάνη εντός του 2021 να είναι χαμηλότερη (καθώς τα έργα αυτά ωριμάζουν στο επόμενο έτος)”

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης