Οικονομία

Διαρκής ο κίνδυνος στο ασφαλιστικό - Στα 300 δισ το χρέος στην 20ετία - Νέες παρεμβάσεις σε επαγγελματικά ταμεία

Διαρκής ο κίνδυνος στο ασφαλιστικό - Στα 300 δισ το χρέος στην 20ετία - Νέες παρεμβάσεις σε επαγγελματικά ταμεία
Αισιοδοξία δημιουργεί το νέο Επικουρικό ταμείο στο οποίο έχουν ασφαλιστεί μέχρι στιγμής 40.000 εργαζόμενοι
Σχετικά Άρθρα

«Διαρκές καμπανάκι» στο ασφαλιστικό χτυπά η δημογραφική γήρανση τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπη ΕΕ, με τις παρεμβάσεις και τις μειώσεις που έχουν γίνει την τελευταία εικοσαετία να αγγίζουν σε δημόσιο χρέος τα 300 δις ευρώ, ενώ αισιοδοξία δημιουργεί το νέο Επικουρικό ταμείο στο οποίο έχουν ασφαλιστεί μέχρι στιγμής 40.000 εργαζόμενοι.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν σε δύο συνέδρια για το ασφαλιστικό (στους Δελφούς και ημερίδα για τα επαγγελματικά ταμεία), οι ειδικοί.
Ο υφυπουργός αρμόδιος για το ασφαλιστικό Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης που στοχεύουν στην ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή που θα καλύψει τα κενά που παρουσιάζει το υφιστάμενο πλαίσιο.

Μέχρι στιγμής έχουν ασφαλιστεί στο ΤΕΚΑ 40.000 ασφαλισμένοι, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανοίξει η πλατφόρμα για άτομα κάτω των 35 ετών που θέλουν να ενταχθούν εθελοντικά στο νέο σύστημα, είτε έχουν υποχρέωση επικουρικής είτε όχι.
Σχετικά με το «ξεπάγωμα» συντάξεων έπειτα από 12 χρόνια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε: «Θα προχωρήσει. Αυτό είναι κάτι σημαντικό που -ας μην γελιόμαστε- στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε πρόβλημα και γι’ αυτό δώσαμε και έκτακτο βοήθημα.
Δεν είμαστε πιτσιρικάδες, θυμόμαστε τα χρόνια που οι εκλογές κρίνονταν με πλειοδοσία στις συντάξεις. Είδαμε που κατέληξαν όλα αυτά. Θέλουμε κανόνες και πρέπει να τους σεβόμαστε».
Τέλος προανήγγειλε πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και για την επαγγελματική ασφάλιση. Ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θέλουμε κανόνες υγιείς, διάφανους. Έχουμε συζητήσει με εταίρους, μέσα στη χρονιά θα έχουμε νομοσχέδιο».

Πλάτων Τήνιος

«Μακροχρόνια φροντίδα, πληθωρισμός, γήρανση πληθυσμού είναι τα μεγάλα Ευρωπαϊκά προβλήματα», σύμφωνα πάντα με τον κ. Τήνιο Πλάτωνα, ενώ παράλληλα, μεγάλη σημασία έδωσε στην μακροοικονομική διάσταση του ζητήματος, καθώς και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στη μακροχρόνια φροντίδα: «Ένα από τα θέματα που θα μπορούσε να υπάρχει σύμπληρωματικότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ, επεσήμανε και τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση του πληθωρισμού καθώς επίσης και από το φαινόμενο του brain drain.

Μιλτιάδης Νεκτάριος

«Η Ελλάδα είναι κλασική περίπτωση χώρας που δεν έκανε κανέναν σχεδιασμό τα τελευταία 40 χρόνια και άφησε όλο το βάρος των συντάξεων στον κρατικό τομέα, με τα γνωστά αποτελέσματα, τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος, σημειώνοντας ότι μειώσεις συντάξεων και συσσώρευση χρέους, από το 2000 μέχρι σήμερα φθάνει στα 300 δισεκατομμύρια. Αυτά τα λάθη πρέπει να τα διορθώσουμε, με την εισαγωγή των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης