Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα ξανά με κόστος δανεισμού εποχής… ΣΥΡΙΖΑ – Το ελληνικό 10ετές θα φθάσει στο 4,20% και το αμερικανικό στο 4,5%

Η Ελλάδα ξανά με κόστος δανεισμού εποχής… ΣΥΡΙΖΑ – Το ελληνικό 10ετές θα φθάσει στο 4,20% και το αμερικανικό στο 4,5%
Επί της ουσίας λοιπόν η Ελλάδα του 2022 έχει παρόμοια εικόνα με την Ελλάδα του 2018, η Ελλάδα του 2022 έχει διακυβέρνηση ΝΔ και η Ελλάδα του 2018 είχε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα μια χώρα με 388 δισεκ. ευρώ χρέους με διολισθαίνουσα οικονομία και με παθογένειες ανεπίλυτες δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι δεν αποτελεί χώρα υψηλού κινδύνου…
Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι κάθε φορά που προκαλείται κάτι αρνητικό στις διεθνείς οικονομίες και αγορές… η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις χειρότερες εικόνες διεθνώς.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος παρ΄ ότι παρουσιάζεται βιώσιμο μεσοβραχυχρόνια, παρ΄ ότι υποστηρίζεται από την ΕΚΤ και παρ΄ ότι μόνο 80 δισεκ. του χρέους βρίσκεται σε ιδιώτες συνεχίζει να αποτελεί υψηλού κινδύνου asset.
Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων είναι ξεκάθαρα η χειρότερη εάν ληφθεί υπόψη το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς αλλά και εάν συνυπολογιστεί ότι το 70% του χρέους προέρχεται από θεσμούς όπως EFSF, ΕSM, διακρατικά δάνεια κ.α.
Η Ελλάδα με το μικρότερο χρέος σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών εμφανίζει την χειρότερη εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες…
Μάλιστα οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων της τρέχουσας περιόδου είναι παρόμοιες με την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ όπου η οικονομία πέρασε ένα σοκ λόγω των αριστερών επικίνδυνων πειραματισμών ειδικά το 2015.

Ποια τα δεδομένα;

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο την τρέχουσα περίοδο (αρχές Μαίου 2022) έχει απόδοση 3,40% με το 10ετές Γερμανικό – που είναι το ομόλογο αναφοράς στην Ευρώπη – έχει επιτόκιο 0,96%.
Η διαφορά αυτών των δύο αποδόσεων ονομάζεται spread και ανέρχεται σε 244 μονάδες βάσης ή 2,44%.
Αρχές του 2018 επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε επιτόκιο 3,70% και το Γερμανικό 0,96% με την διαφορά spread 274 μονάδες βάσης.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να αποδείξουν ότι τελικά τα ομόλογα που αποτελούν το καθρέφτη μιας οικονομίας δείχνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον ελληνικό κίνδυνο.
Βέβαια θα σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Είναι αλήθεια.
Όμως επίσης αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα με όρους spread έχει μια από τις χειρότερες εικόνες και παρ΄ ότι μόνο μικρό μέρος του χρέους είναι διαπραγματεύσιμο.
Επί της ουσίας λοιπόν η Ελλάδα του 2022 έχει παρόμοια εικόνα με την Ελλάδα του 2018, η Ελλάδα του 2022 έχει διακυβέρνηση ΝΔ και η Ελλάδα του 2018 είχε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Και υποτίθεται ότι η ΝΔ έχει καλύτερη πολιτική στην οικονομία και πείθει περισσότερο τους επενδυτές από τις έωλες στρατηγικές της εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ένα θέμα γιατί οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν το ρίσκο χώρας σε επίπεδα πάλι προβληματικά…
Επίσης δεν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται από τον ESM με επιτόκιο 0,8% περίπου και στο 10ετές ομόλογο να βλέπουμε αποδόσεις 3,40%;

Τι πρόκειται να συμβεί;

Αυτά που έρχονται σίγουρα θα είναι χειρότερα… το κόστος του ελληνικού κινδύνου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να βρεθεί στο 4,20% επιδόσεις της βαθιάς αποτυχημένης εποχής ΣΥΡΙΖΑ…
Ωστόσο το κακό είναι ότι αυτή η αρνητική εικόνα θα είναι παγκόσμια π.χ. υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο από 2,97% θα εκτιναχθεί στο 4% ίσως και υψηλότερα στο 5% αν και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4,5%.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα από εδώ και στο εξής θα δανείζεται πανάκριβα από τις αγορές ομολόγων.
Η Ελλάδα από εδώ και πέρα θα πρέπει να διαχειριστεί μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση.
Το παράθυρο ευκαιρίας για τα κρατικά ομόλογα αλλά και για τα εταιρικά ομόλογα έχει κλείσει.
Π.χ. καμία τράπεζα στην Ελλάδα ή μεγάλη εταιρία δεν μπορεί να εκδώσει εταιρικό ομόλογο γιατί οι όροι θα είναι χείριστοι.
Το παράθυρο ευκαιρίας θα παραμείνει κλειστό για καιρό και χώρες – προβληματικές – όπως η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικά σενάρια ή να δεχθούν ότι θα πληρώνουν με χειρότερους όρους για να δανείζονται…
Πολλοί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έχουν αναφέρει ότι όσο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από το κόστος δανεισμού στα 10ετή ομόλογα αναφοράς δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην βιωσιμότητα του χρέους.
Όμως το κόστος δανεισμού θα ξεπεράσει το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και σίγουρα οι κερδοσκόποι το έχουν δει… έχουν προγνώσει τα μαύρα σύννεφα που έρχονται για την Ελλάδα.

Σοβαρή υπενθύμιση

Όχι η πανδημία αλλά η οικονομία μπορεί να πλήξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο έλληνας με την πανδημία φοβήθηκε και αποδέχθηκε μοιρολατρικά ότι του σέρβιραν.
Στην οικονομία όμως ο έλληνας θα ακολουθήσει την κλασσική του τακτική θα κοιτάξει τον εαυτό του… και θα τιμωρήσει όποιον του επιβαρύνει την τσέπη του.
Οι κανόνες κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς δεν έχουν αλλάξει… στην Ελλάδα… μην μπερδεύεστε.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τα επιτόκια σε FED και ΕΚΤ

FED
3 και 4 Μαίου 2022 – εκτιμάται αύξηση 0,50%
14 και 15 Ιουνίου 2022 – εκτιμάται αύξηση 0,50%
26 και 27 Ιουλίου 2022
20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022
1 και 2 Νοεμβρίου 2022
13 και 14 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΤ
9 Ιουνίου 2022
21 Ιουλίου 2022
8 Σεπτεμβρίου 2022
27 Οκτωβρίου 2022
15 Δεκεμβρίου 2022

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης