Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους - Στο 3,1% η ανάπτυξη το 2022

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους - Στο 3,1% η ανάπτυξη το 2022
Πιο γενναίες παρεμβάσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις υποσχέθηκε ο Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως στόχος είναι μέχρι τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως «έχουμε χτίσει αναχώματα και ικανοποιητικές γραμμές άμυνας στην ενεργειακή κρίση».
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιήσει το 2023 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο
«Μέχρι τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία έτσι ώστε να επεκτείνουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους αυτούς που είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος ήταν να συνεχιστεί η πολιτική την οποία ακολουθούμε την τελευταία διετία» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας υποστηρίζοντας πως η εκτίμηση για την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 είναι 3,1%.
«Δεν είναι 4,5% που εκτιμούσαμε αλλά δεν εκτρέπεται η οικονομία.
Να υπενθυμίσω ότι το 3,1% είναι πιο συντηρητικό από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τη χώρα.
Πρόσφατα το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της χώρας φέτος θα είναι 3,5% και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά 3,8% άρα βλέπετε ότι έχουμε ρεαλισμό και είμαστε αρκετά συντηρητικοί προσπαθώντας να ενσωματώσουμε αρκετές από τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα ή θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Πέντε γραμμές άμυνας

«Προφανώς δεν έχουμε καλύψει όλο το κόστος αλλά έχουμε χτίσει ικανοποιητικές γραμμές άμυνας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι πόροι που έχουν διοχετευτεί σήμερα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι περισσότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 0,6% του ΑΕΠ άρα αυτό θα αντιστοιχούσε σε μια βοήθεια της τάξεως του 1 δις €, σήμερα έχουμε υπερβεί ήδη αυτό το ποσό.
Εμείς συνεπώς χτίσαμε μέχρι σήμερα πέντε γραμμές άμυνας, τα 43 δις ευρώ που ήταν η στήριξη της προηγούμενης περιόδου και ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη μειώνοντας και την ανεργία.
Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Για παράδειγμα όταν την επόμενη εβδομάδα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και είναι μειωμένα κατά 350 εκατομμύρια € φέτος σε σχέση με πέρυσι αυτό σημαίνει ότι τα 350 εκ. μπορούν να αξιοποιηθούν από την κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ένα ποσοστό της αύξησης του κόστους.
Τρίτη γραμμή άμυνας είναι οι επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους, κυρίως στους πιο ευάλωτους, μέχρι σήμερα 3,5 δις €. Τέταρτη γραμμή άμυνας είναι οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις των καυσίμων ύψους 900 εκ. € μέχρι σήμερα.
Προχθές υπογράψαμε την ΚΥΑ για την επέκταση του μειωμένου diesel και για τον μήνα Μάιο, και πέμπτη γραμμή άμυνας είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο ’22 συνολικού ποσοστού μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές 11,8%.
Αυτές είναι οι πέντε γραμμές άμυνας που χτίσαμε μέχρι σήμερα συνδυαστικά έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε μια πολύ-πολύ δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Επιδίωξη για πρωτογενές έλλειμμα στο 2% το 2022

Ερωτηθείς για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης αν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο του 2%, ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε ότι «η επιδίωξη και το βασικό σενάριο της κυβέρνησης είναι το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 να ανέλθει στο 2%».
«Αυξημένο σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από κάποιους μήνες αλλά ρεαλιστικά και λογικά αυξημένο προκειμένου να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πάνω σε αυτό το σενάριο στηριζόμαστε.
Αυτό σημαίνει συνεπώς ότι με βάση και την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει δημιουργηθεί κάποιος δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα όμως εκτός του κρατικού προϋπολογισμού έχουμε και το ταμείο ενεργειακής μετάβασης» σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας.

Παρεμβάσεις στο ρεύμα

Σε ερώτηση για το αν θα δούμε δραστική μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας τον Ιούνιο και Ιούλιο ο κ.Σταϊκούρας είπε πως πιθανόν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και μέσα στο Μάιο οι οποίες, θα καλύπτουν αυτό το χρονικό διάστημα και θα επεκτείνονται και στο επόμενο χρονικό διάστημα.
«Για όλη τη χρονιά θα υπάρχουν ισχυρές σημαντικές παρεμβάσεις της ελληνικής πολιτείας στο ενεργειακό κόστος.
Πάμε (με πλάνο) τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους αλλά ας μείνουμε πρώτα από όλα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει φορολόγηση στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και αν θα έχει αναδρομική ισχύ, ο κ.Σταϊκούρας συνέστησε υπομονή.
«Να περιμένουμε λίγο, όπως απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα περιμένει και ο κ. Τσίπρας, να περιμένουμε λίγο να ολοκληρωθεί η άσκηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και όταν ολοκληρωθεί αυτή η άσκηση προκειμένου να τεκμηριωθεί ο λόγος και η μεθοδολογία ενεργοποίησης αυτής της παρέμβασης τότε θα είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε.
Άρα σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που πρέπει να αναμένουμε την ΡΑΕ που δεν θα πάρει πολύ χρόνο.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ αναδρομικώς την αξιολόγηση όλων αυτών των μεγεθών» είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Έξοδος στις αγορές

Σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων και για την κριτική που ασκήθηκε για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να δει κανείς τα spread των επόμενων ημερών για να καταλάβει πόσο έωλο ήταν το επιχείρημα το οποίο άκουσα από λίγους».
«Το ίδιο επιχείρημα είχαμε ακούσει τον Ιανουάριο όταν βγήκαμε για 10ετές ομόλογο και πάλι είχα ακούσει γιατί βγήκαμε έκτοτε το κόστος δανεισμού είναι πολύ ψηλότερο από τον Ιανουάριο.
Άρα η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια εκτίμηση πανευρωπαϊκά ότι το κόστος δανεισμού χωρών και επιχειρήσεων θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Θα αυξηθεί γιατί παραμένει η γεωπολιτική ένταση αλλά ταυτόχρονα και γιατί δημοσιονομική και κυρίως η νομισματική πολιτική θα γίνονται όλο και πιο συσταλτικές.
Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού η ΕΚΤ θα περιορίσει την παρεχόμενη ρευστότητα με μη συμβατικά μέτρα, ήδη το έχει κάνει αυτό, και κάποια στιγμή θα οδηγηθεί και σε αύξηση επιτοκίων.
Δεν ξέρουμε αν θα είναι το ’22 ή το ’23 ή πόσες φορές θα είναι το ‘22 αν είναι το ’22.
Τούτων δοθέντων αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού και της χώρας θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αυξηθεί, εμείς επιδιώκουμε να μειώνουμε το spread, δηλαδή τη διαφορά του κόστους δανεισμού της χώρας από άλλες χώρες, αυτό είναι εθνική πολιτική και έχει να κάνει με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική.
Συνεπώς η χώρα κατάφερε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να αντλήσει ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα δύο φορές πόρους από τις αγορές, έχουμε ήδη καλύψει ένα σημαντικό μέρος περίπου 4,5 δις από τα 12 που είχαμε εκτιμήσει για φέτος.
Πρέπει η χώρα να επικοινωνεί με τις αγορές, πρέπει η χώρα συστηματικά να βγαίνει στις αγορές σαν μια κανονική χώρα, όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βγει το τελευταίο διάστημα γνωρίζοντας ότι είναι αυξημένο το κόστος δανεισμού, βεβαίως δεν έφτασε στο 2019 που το παραλάβαμε, παραμένει χαμηλότερο και με αυτά τα κριτήρια θα λειτουργήσουμε και στο μέλλον» επισήμανε ο κ.Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης