Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Αρχίζει φοροσαφάρι σε 12 νησιά και 5 τουριστικές περιοχές

ΑΑΔΕ: Αρχίζει φοροσαφάρι σε 12 νησιά και 5 τουριστικές περιοχές
Oι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κινητοποιούνται και ρίχνονται σε αυτή την μάχη με 5.000 laptop και tablet
Σχετικά Άρθρα
Φοροσαφάρι με 34.000 επιτόπιους ελέγχους και απόβαση ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε 12 νησιά και 5 χερσαίους προορισμούς που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος τουριστών ετοιμάζει η ΑΑΔΕ με στόχο την σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ κυρίως από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές παραβάσεις.
Με τον τουρισμό να φουλάρει τις μηχανές και με τα στοιχεία από τις κρατήσεις να προδιαθέτουν για έκπληξη φέτος το καλοκαίρι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κινητοποιούνται και ρίχνονται σε αυτή την μάχη με 5.000 laptop και tablet ενώ ενισχύεται το προσωπικό σε 17 Δ.Ο.Υ.

Που θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι θα είναι επιτόπιοι και θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις όπως μη έκδοση αποδείξεων και βιοπραγίες σε βάρος των ελεγκτών πέραν των προστίμων θα επιβάλλονται λουκέτα από 48 ώρες έως δύο μήνες καθώς και ποινικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.λπ) αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2022 εντατικοποιείται η διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Πρόστιμα και λουκέτα για όσους φοροδιαφεύγουν


Για όσους εντοπισθούν να φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» δύο έως και δέκα ημερών.
Ειδικότερα με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου.

Ενίσχυση

Για την υλοποίηση του ελεγκτικού πλάνου θα ενισχυθούν με προσωπικό για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι ακόλουθες εφορίες Αγίου Νικολάου, Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κύμης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου, Χανίων.
Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει 34.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης από τις εφορίες και τα νέα ελεγκτικά κέντρα και 14.500 από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης των Δημοσίων ενώ οι ελεγκτές με τα tablets ανά χείρας θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων και θα προχωρούν στην έκδοση αυτοματοποιημένων φύλλων ελέγχου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης