Τελευταία Νέα
Οικονομία

Που θα κριθούν τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κατά της ακρίβειας; - Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες

Που θα κριθούν τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κατά της ακρίβειας;  - Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες
Στο «ταμείο» του Ιουλίου καθοριστικό ρόλο για το εκκολαπτόμενο σχέδιο δράσης που προϋποθέτει την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για επιδοτήσεις και παροχές θα διαδραματίσουν ορισμένοι παράγοντες

Σε δύο χρόνους θα ληφθούν από την κυβέρνηση οι αποφάσεις για συμπληρωματικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στενάζουν από τις ραγδαίες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Με τις αντοχές του προϋπολογισμού να είναι περιορισμένες και να μην επιτρέπουν κινήσεις που θα ανεβάσουν το δημοσιονομικό κόστος, στο οικονομικό επιτελείο κυκλώνουν τον Ιούλιο στο ημερολόγιο τους, ως πρώτο σταθμό για την αξιολόγηση της κατάστασης στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης και των αναγκών στην πραγματική οικονομία.

Στο «ταμείο» του Ιουλίου καθοριστικό ρόλο για το εκκολαπτόμενο σχέδιο δράσης που προϋποθέτει την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για επιδοτήσεις και παροχές θα διαδραματίσουν η διακύμανση της τιμής στο φυσικό αέριο, οι εισπράξεις από τον τουρισμό καθώς εκτιμάται πως θα πλησιάσουν τα επίπεδα του 2019, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν και σε άλλα κλειδιά που δεν υπάρχουν την δεδομένη χρονική στιγμή και το τοπίο γι’ αυτά θα ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα.

Αυτά είναι:

Η καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού:
Τον Απρίλιο τα έσοδα ανέβασαν ταχύτητα υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 506 εκατ. ευρώ ή κατά 14,5%.
Οι εισπράξεις ενισχύθηκαν τόσο από την ακρίβεια με τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ να γεμίζουν τα ταμεία όσο και από τον υψηλό πληθωρισμό που ανεβάζει το ονομαστικό ΑΕΠ.
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου το πρωτογενές έλλειμμα περιορίστηκε στα 811 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2,453 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τους φόρους είναι αυξημένοι κατά 1,8 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ενισχυτικά της καλής εικόνας του προϋπολογισμού λειτουργεί η συγκράτηση των δαπανών κατά 958 εκατ. ευρώ στα 21 δισ. ευρώ συνολικά.

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας:
Αύριο 18/5 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο με επέκταση της εργαλειοθήκης των μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και την επίσπευση των διαδικασιών απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023:
Οι αποφάσεις για δημοσιονομική ευελιξία το 2023, που θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός για την αναχαίτιση των αλυσιδωτών παρενεργειών από την ενεργειακή κρίση, θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 23ης Μαΐου.
Η αγωνία για τη χώρα μας συνεχίζεται μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 18 Ιουνίου που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία και την εκταμίευση της διπλής δόσης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Η πορεία του ΑΕΠ:
Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου θα δώσουν τον τόνο για τις επιπτώσεις και τον λογαριασμό της επιβάρυνσης στο ΑΕΠ από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης για το 2022 στο 3,1% από 4,5% ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Κομισιόν χαμηλώνοντας τον ρυθμό στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.

Σε περίπτωση που ο Ιούλιος περάσει άπρακτος και οι τιμές στην αγορά δεν έχουν ξεφουσκώσει ενώ η πληθωριστική καταιγίδα συνεχίζεται ο Σεπτέμβριος μπαίνει ως δεύτερο χρονικό ορόσημο που θα κληρώσει για παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μόνα σίγουρα μέτρα αυτή την στιγμή Στα σίγουρα είναι και η επέκταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η πρόταση για προσωρινές μειώσεις στον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής ακόμα είναι υπό εξέταση και θα παραμείνει έτσι λόγω των εντάσεων που διατυπώνονται για τον αντίκτυπο του μέτρου στους καταναλωτές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης