Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παγώνει με την αναστολή του Συμφώνου ο σχεδιασμός για μόνιμες φοροελαφρύνσεις το 2023 - Κρίσιμο Eurogroup 23/5

Παγώνει με την αναστολή του Συμφώνου ο σχεδιασμός για μόνιμες φοροελαφρύνσεις το 2023 - Κρίσιμο Eurogroup 23/5
Στόχος της ελληνικής πλευράς η χώρα να μπορέσει να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας
Σχετικά Άρθρα

Φρένο στα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2023 βάζει η Κομισιόν με την επέκταση της ρήτρας διαφυγής το επόμενος έτος που θα κλειδώσει στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 23 Μαίου 2022.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ρήτρα απαγορεύει ρητά τη λήψη μόνιμων μέτρων το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού αναζητώντας παράθυρο προκειμένου να περάσουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.
Η απαλλαγή ισχύσει σήμερα μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ο σχεδιασμός πριν από την ενεργειακή κρίση προέβλεπε μονιμοποίηση από το 2023 για όλους τους φορολογούμενους με κόστος 1,2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συζητήσεις με τους θεσμούς το επόμενο διάστημα που θα κορυφωθούν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για της 16 Ιουνίου και η Ελλάδα θα είναι βασικό θέμα στην ατζέντα λόγω της μετάβασης σε καθεστώς απλής εποπτείας από τον Σεπτέμβριο.
Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους εταίρους είναι η χώρα να μπορέσει να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας καθώς το καλοκαίρι του 2023 ολοκληρώνεται η θητεία της παρούσας κυβέρνησης και ο χρόνος προς την κάλπη έχει ήδη ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα.
Από την άλλη τα δημοσιονομικά περιθώρια λόγω των αυξημένων αναγκών για μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης είναι πολύ στενά και η Ελλάδα με χρέος γενικής κυβέρνησης κοντά στην περιοχή του 200% του ΑΕΠ έχει ένα λόγο παραπάνω να κινηθεί στοχευμένα για να μην ξεχειλώσει το πρωτογενές έλλειμμα που φέτος τρέχει προς το 2% του ΑΕΠ.
Για το 2023 ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες.

Εφόσον τα ραντάρ των θεσμών μείνουν παρατεταμένα πάνω από την Ελλάδα προσέχοντας τον προϋπολογισμό που εκτελεί βάσει της ρήτρας διαφυγής τα πράγματα για την κυβέρνηση δυσκολεύουν καθώς θα πρέπει ακολουθήσει τις συστάσεις για σφικτή δημοσιονομική πολιτική.
Σε αυτήν την περίπτωση παρεμβάσεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αυξάνουν το έλλειμμα επιτρέπονται μόνο αν είναι προσωρινού χαρακτήρα διαφορετικά θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα δηλαδή από περικοπές δαπανών ή από αυξήσεις φόρων.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης να συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ως έκτακτο μέτρο υπό την αίρεση ότι θα έχουν βρεθεί τα ταμειακά περιθώρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με το σταγονόμετρο καθώς το σκηνικό στην οικονομία παραμένει ομιχλώδες με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό να εγκυμονούν κινδύνους για την ανάπτυξη που έχει να αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο στο 3,1% και τον προϋπολογισμό στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης