Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Θα καλύψουμε το 70%-80% της αύξησης του ρεύματος το β΄ εξάμηνο του 2022 - Πιθανή η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Σταϊκούρας: Θα καλύψουμε το 70%-80% της αύξησης του ρεύματος το β΄ εξάμηνο του 2022 - Πιθανή η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν την έχουμε αποκλείσει. Η επόμενη φάση θα είναι η φάση που θα δημιουργήσουμε πάλι δημοσιονομικό χώρο και αυτόν θα τον διανείμουμε δίκαια στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας

«Πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για όλα τα καυτά θέματα των ημερών, που δεν είναι άλλα από την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
Ο υπουργός μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στην επιδότηση στα καύσιμα, τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και απάντησε για το αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχει δώσει την κατάλληλη απάντηση ο πρωθυπουργός για εκλογές το 2023. Οποιοσδήποτε άλλος λέει κάτι διαφορετικό ,είναι εκτός του πλαισίου που έχει ειπωθεί. Η οικονομική πολιτική έχει χτιστεί με όρους 4ετίας».

Για νέα επιδότηση στα καύσιμα: Θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος

Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξει νέα επιδότηση για τα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «είναι νωρίς για να τα συζητήσουμε αυτά. Δεν θα απαντήσω για κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί».
Πρόσθεσε ότι «τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα για να επιδοτήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, μέχρι να δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους, και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

Στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και εάν υπάρχουν σκέψεις για τη μείωσή του, ο υπουργός ανέφερε ότι «η επιστολή που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη, λέει ότι στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη. Ειδικά όσο κρατάει η κρίση. Το βέλτιστο είναι να παίρνεις τα περισσότερα φορολογικά έσοδα που απορρέουν από τον αυξημένο ΦΠΑ για να βοηθήσουμε στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Η Ελλάδα έχει δώσει τους διπλάσιους πόρους για την ενεργειακή κρίση
«Θα μου ήταν εξαιρετικά εύκολο να έρθω και να εισηγούμαι μειώσεις φόρων και αυξήσεις επιδομάτων. Έχω μια ευθύνη. Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η Ελλάδα έχει δώσει μέχρι σήμερα τους διπλάσιους πόρους σε σχέση με το με μέσο όρο της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Όσοι εισηγούνται με ευκολία να δώσουμε και άλλα, εισηγούνται να αυξηθεί το έλλειμμα μας, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Θα πορευόμαστε προσθέτοντας ή και εμπλουτίζοντας τα υφιστάμενα μέτρα

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει κάποια μόνιμα μέτρα στήριξης ή θα συνεχίσει την επιδοματική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «συνδυασμός θα γίνει».
Όπως είπε, «κάθε φορά κάνουμε αξιολόγηση της τρέχουσας συγκυρίας και ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο θα πορευόμαστε προσθέτοντας ή και εμπλουτίζοντας τα υφιστάμενα μέτρα και θα υπάρχουν και μόνιμοι μηχανισμοί. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο ΕΝΦΙΑ. Αυτή την εβδομάδα οι πολίτες θα πληρώσουν την πρώτη δόση. Φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν 380 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι ένα μόνιμο μέτρο».

Περί μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν την έχουμε αποκλείσει. Η επόμενη φάση θα είναι η φάση που θα δημιουργήσουμε πάλι δημοσιονομικό χώρο και αυτόν θα τον διανείμουμε δίκαια στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Κληθείς να απαντήσει αν θα υπάρξει κάποια νέα επιταγή ακρίβειας, είπε ότι «όλα θα τα συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή».
Ακόμη, σημείωσε πως «δρομολογούμε την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ που έληγε τον Ιούνιο του 2022 για μεταφορές, εστίαση, σινεμά και γυμναστήρια μέχρι το τέλος του έτους»

Για λογαριασμούς ρεύματος

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σταικούρας ανέφερε πως «πριν την 1η Ιουλίου και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής υπάρχουν δύο προηγούμενα στάδια. Το πρώτο αφορά στο μέχρι σήμερα. Εμείς λέμε ότι όσοι πληρώσατε για την πρώτη κατοικία σας, το 60% αυτό που πληρώσατε ως αύξηση του κόστους ερχόμαστε και το καλύπτουμε. Τον Ιούνιο οι πολίτες θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 280 εκατ. ευρώ. Για Μάιο και Ιούνιο επιδοτούμε πιο γενναία. Επεκτείνουμε την επιδότηση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες και για τις μη πρώτες και κύριες κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψουμε τα νοικοκυριά με ένα ποσοστό 86% της αύξησης που θα έχουν το Μάιο και τον Ιούνιο. Για τις επιχειρήσεις ενισχύουμε την επιδότησή τους και θα καλυφθεί το 80% της αύξησης».
Πρόσθεσε πως «από τον Ιούλιο και μετά σχεδιάζουμε και δρομολογούμε έναν πιο μόνιμο μηχανισμό διπλής παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική τιμή. Στη χονδρική τιμή αυτό γίνεται με τον τρόπο που γίνεται η τιμολόγηση, ώστε τα υπερβάλλοντα έσοδα που δημιουργούνται και αυτά που πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, αυτομάτως να επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών, για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε ακόμα πιο γενναία τη λιανική τιμή για να υπάρχει σταθεροποίηση της αύξησης, καλύπτοντας το 70-80% ή και περισσότερο της αύξησης στο ρεύμα που θα υπάρχει το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Για επιστρεπτέα προκαταβολή

Σχετικά με το πότε θα πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «έχουμε ανακοινώσει παρατάσεις, θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου και για όποιον θέλει να πληρώσει όλες μαζί τις επιστρεπτέες προκαταβολές ή μέρος τους με έκπτωση 15%. Δανείσαμε στις επιχειρήσεις 8,3 δις ευρώ, δανειστήκαμε ως κράτος 8,3 δις ευρώ με χαμηλό κόστος δανεισμού και προσδοκάμε ότι θα πάρουμε πίσω 3 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι “κούρεμα”».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->