Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φόβος για ελλείψεις στα τρόφιμα – Πιθανό να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι

Γεωργιάδης: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φόβος για ελλείψεις στα τρόφιμα – Πιθανό να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι
«Πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, στοχευμένα, όχι οριζόντια» τόνισε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, ενώ «φόβος να μην έχουμε τρόφιμα δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή», όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.
«Πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, στοχευμένα, όχι οριζόντια» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «πρόβλημα για τα καύσιμα υπάρχει μεγάλο και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ. Το 2011 είχε 147 δολάρια το βαρέλι, όμως το ευρώ είχε 1,50».

Αναμένονται ανακοινώσεις που θα αφορούν τα νησιά

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, «πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα – δύο πρατήρια».
Μάλιστα, γνωστοποίησε πως «συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό».
«Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Νέα επιδότηση για τα καύσιμα

Σχετικά με το αν θα υπάρξει παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, όπως έγινε στο πετρέλαιο, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος εκτίμησε ότι θα κτιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 21/5 ο κ. Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξει νέα επιδότηση για τα καύσιμα, σημείωσε ότι «είναι νωρίς για να τα συζητήσουμε αυτά. Δεν θα απαντήσω για κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί».
Πρόσθεσε ότι «όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους, και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

Έλεγχοι και πρόστιμα

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι άρχισαν ήδη έλεγχοι, ώστε να τηρούν τα διυλιστήρια το νόμο της κυβέρνησης περί αισχροκέρδειας, δηλαδή να δουλεύουν με το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 (ισχύει για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα) και πρόσθεσε πως η προθεσμία που δόθηκε ήταν 23 Μαΐου για την παροχή των στοιχείων.
«Έχουν μπει γενικότερα στην αγορά των καυσίμων τα πρώτα πρόστιμα. Έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία παραβίασης του πλαφόν», ανέφερε ο υπουργός.

Κανένας φόβος για ελλείψεις στα τρόφιμα αυτή τη στιγμή

«Φόβος να μην έχουμε τρόφιμα δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή» διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Εξήγησε ότι «συμφωνία κυρίων μεταξύ κράτους – επιχειρήσεων στην αγορά των τροφίμων για διαμόρφωση τιμών απαγορεύεται από το δίκαιο του ανταγωνισμού, και είναι παράνομη».
Ωστόσο, σημείωσε πως «υπάρχει βέβαια ανησυχία για έλλειψη τροφίμων παγκοσμίως. Το ΥΠΑΝΕ και το ΥΠΑΑΤ φτιάξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων τροφίμων, που μας καθησυχάζει».
«Στην αισχροκέρδεια εντείνουμε τους ελέγχους και βάζουμε πρόστιμα» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης