Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έξοδος από την εποπτεία, αδιέξοδο με την ακρίβεια - Νέο πακέτο μέτρων για να σβήσει η φωτιά στα καύσιμα

Έξοδος από την εποπτεία, αδιέξοδο με την ακρίβεια - Νέο πακέτο μέτρων για να σβήσει η φωτιά στα καύσιμα
Σήμερα 23/5 η 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών
Σχετικά Άρθρα

Διπλό σήμα για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο και για τις δύο δόσεις που απομένουν από την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από 750 εκατ. ευρώ εκάστη, με την πρώτη να εκταμιεύεται τον Ιούνιο, αναμένεται να εκπέμψουν οι θεσμοί με την 14η έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί στην δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα 23/5.
Θα είναι η τελευταία που θα δίνεται με αυτή την μορφή με γωνίες και αιχμές για τα δημοσιονομικά, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις καθώς από τον Σεπτέμβριο με την μετάβαση της χώρας σε καθεστώς απλής εποπτείας χαλαρώνει σημαντικά ο κορσές.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα υπόκειται στους κανόνες ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως οι υπόλοιπες χώρες.

Σε δύο από τέσσερις οι αποστολές

Οι αποστολές των θεσμών στην Αθήνα περιορίζονται σε δύο το χρόνο από τέσσερις όπως δηλαδή συμβαίνει σήμερα σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία ενώ πιο στρογγυλεμένες θα είναι και οι εκθέσεις των εταίρων από τη στιγμή που αίρεται το ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα.
Η πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ληφθεί εδώ και καιρό και το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου είναι το χρονοδιάγραμμα για την δόση που εκκρεμεί από το 2019 και στόχος είναι να αποδεσμευτεί έως το τέλος του χρόνου με κάποια εμβόλιμη αξιολόγηση για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο και έχει δοθεί πίστωση χρόνου από τους δανειστές.

Ενέργεια και πληθωρισμός

Πλέον άλλους είδους σύννεφα συσσωρεύονται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα με τα μεγάλα προβλήματα να είναι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να βάζουν σήμερα στο μικροσκόπιο το σενάριο για επέκταση της ρήτρας διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες και το 2023.
Η «γραμμή» Σταικούρα στο σημερινό Eurogroup είναι να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά και σταδιακή προσαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα όχι όμως απότομη καθώς η ελληνική οικονομία δέχεται ισχυρά χτυπήματα από την ενεργειακή ακρίβεια με το ράλι στις τιμές των καυσίμων να συνεχίζεται βάζοντας σε περιδίνηση τα νοικοκυριά που βομβαρδίζονται και από τις διψήφιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Δημοσιονομικός χώρος για καύσιμα

Η κυβέρνηση αναζητεί ήδη ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο για τη λήψη πυροσβεστικών μέτρων στις τιμές της βενζίνης που έχουν πάρει φωτιά και του φόβου που δημιουργείται για γενικότερο χειρόφρενο στις μετακινήσεις από τα νοικοκυριά που θα πλήξει τα δημόσια έσοδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο καθώς την Πρωτομαγιά η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν στα 2,086 ευρώ/λίτρο ενώ η τιμοληψία της Πέμπτης 19 Μάιου έδειξε ότι η τιμή έχει αναρριχηθεί στα 2,243 ευρώ το λίτρο.
Οι επαγγελματίες της αγοράς προειδοποιούν ότι σύντομα η τιμή θα αγγίξει τα 3 ευρώ το λίτρο ενώ σε κάποια νησιά όπως την Αμοργό και τη Νίσυρο η απλή αμόλυβδη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,6 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται για πρόσθετες παρεμβάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων προβλέπουν:

  1. Συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετα τον Ιούνιο για τουλάχιστον ένα μήνα ενώ υπάρχει και πρόταση για αύξηση του ποσού στα 20 λεπτά το λίτρο.
  2. Εφαρμογή για ένα ακόμα τρίμηνο του επιδόματος βενζίνης που κυμαίνεται από 30-50 ευρώ που χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και αναπροσαρμογή του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ
  3. Έξτρα επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης