Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Προς παράταση, μέχρι τον Ιούλιο, οι φορολογικές δηλώσεις - Ένας στους έξι φορολογούμενους έχουν υποβάλει Ε1

Εφορία: Προς παράταση, μέχρι τον Ιούλιο, οι φορολογικές δηλώσεις - Ένας στους έξι φορολογούμενους έχουν υποβάλει Ε1
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς μόλις ένας στους έξι φορολογούμενους εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το TAXIS άνοιξε φέτος στις 31 Μαρτίου
Σχετικά Άρθρα

Οι χαμηλές ταχύτητες υποβολής των φετινών δηλώσεων φέρνουν πιο κοντά το σενάριο της παράτασης ώς το τέλος Ιουλίου, καθώς διευρύνεται το κύμα των φορολογουμένων που κρατά αποστάσεις, λόγω του βομβαρδισμού που δέχονται από την ακρίβεια.
Όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση, θα το κάνουν την τελευταία στιγμή, αφού έχουν αλλάξει προτεραιότητες και αυτό που τους καίει είναι πώς θα προστατευθούν από την ενεργειακή καταιγίδα και όχι ο λογαριασμός της εφορίας που έχει περάσει στα μετόπισθεν της μάχης των πληρωμών.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς μόλις ένας στους έξι φορολογούμενους εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το TAXIS άνοιξε φέτος στις 31 Μαρτίου, για να εκπληρώσει την ετήσια υποχρέωση του. Όπως επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.415.373 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,44 εκατ. που ανεβαίνουν στο σύστημα.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021 μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής. Τώρα, από τα 1.904.554 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί, προκύπτει η εξής «ακτινογραφία» για το ποιοι φορολογούμενοι πατάνε γκάζι και ποιοι όχι με την υποβολή.
Συγκεκριμένα:

  • Το 29,55% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 562.722 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 314,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 559 ευρώ.
  • Το 56,4% των σημειωμάτων ή 1.074.165 είναι μηδενικού φόρου.
  • Για το 14,05% των φορολογουμένων ή για 267.667 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 252 ευρώ ή 67,3 εκατ. ευρώ συνολικά.

Οι φορολογούμενοι έχουν και φέτος τη δυνατότητα, μέσα από ένα πλέγμα έξυπνων κινήσεων, να περιορίσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν τη φορολογική επιβάρυνση, αρκεί κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης να προσέξουν τους κωδικούς - κλειδιά:
Νέοι επαγγελματίες: Τσεκάροντας τον κωδικό 017-018, για όσους έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά, μειώνεται κατά 50% ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής από το 9% στο 4,5%. Απαραίτητη προϋπόθεση, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2021.

Φοιτητές
: Οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας, για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

Φορολογούμενοι με παιδιά:
Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης, για να μη χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ αλλά και την προσαυξημένη έκπτωση φόρου για όλους όσοι είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ' επάγγελμα αγρότες. Τα παιδιά δηλώνονται στον πίνακα 8 της δήλωσης.
Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

Φιλοξενούμενοι
: Γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

Ανείσπρακτα ενοίκια.
Οι φορολογούμενοι, για να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2021, θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Εξαίρεση από e-αποδείξεις:
Οσοι έχετε συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας σας ή κατοικείτε μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τους κωδικούς 023-024, για να αποφύγετε το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όλους όσοι δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης