Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 9 κόλπα των επιτήδειων για μαϊμού αποδείξεις μέσα στην κρίση - Στα 400 εκατ. ευρώ οι απώλειες για το Δημόσιο

Τα 9 κόλπα των επιτήδειων για μαϊμού αποδείξεις μέσα στην κρίση - Στα 400 εκατ. ευρώ οι απώλειες για το Δημόσιο
Έλεγχος των αποδείξεων με κινητά τηλέφωνα και laptop
Σχετικά Άρθρα

Εννέα «έξυπνες» τεχνικές περιλαμβάνει η έκδοση μαϊμού αποδείξεων από τις επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο σπορ των πειραγμένων ταμειακών μηχανών για να γλυτώνουν το φόρο εισοδήματος και να βάζουν στη τσέπη το ΦΠΑ.
Τα φορολογικά κόλπα έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ από το μπαράζ των φορολογικών ελέγχων που διεξάγει από το 2019 σε αυτό τον τομέα με στόχο τον δραστικό περιορισμό των κρουσμάτων από την άνθιση των οποίων το ελληνικό δημόσιο στερείται φόρους από εισόδημα και ΦΠΑ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων ο λογαριασμός της ζημιάς υπολογίζεται σε 300 - 400 εκατ. ευρώ, ποσό που σε άλλη βάση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ελαφρύνσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όμως οι έλεγχοι των φορολογικών αρχών έχουν αποκαλύψει διάσπαρτες εστίες στην αγορά με μαϊμού αποδείξεις οι οποίες μέσω παράνομων λογισμικών γίνονται άφαντες στην Εφορία με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να αποκρύπτουν το πραγματικό τζίρο.
Η ΑΑΔΕ διέκοψε το πάρτι που είχαν στήσει εδώ και τέσσερα χρόνια 100 επιχειρήσεις μέσω ενός λογισμικού που τους προμήθευε η μαμά εταιρία που είχε την αποκλειστική διαχείριση και έπαιρνε προμήθεια με βάση τον τζίρο που εξαφάνιζε από την αξία των αποδείξεων.
Ο έλεγχος συνεχίζεται ενώ έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ ενώ μόνο οι απώλειες από τον αναλογών ΦΠΑ υπολογίζονται στα 6 εκατ. ευρώ.
Ο εντοπισμός των παραποιημένων ταμειακών μηχανών έγινε με την χρήση νέα γενιάς μηχανημάτων «QR Code Scanners» τα οποία ελέγχουν τις αποδείξεις την ίδια στιγμή που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις μέσω του «QR code» που φέρει κάθε απόδειξη.
Πολύ σύντομα στην μάχη για την καταπολέμηση των πλαστών αποδείξεων θα ριχθούν πολύ σύντομα κινητά τηλέφωνα και laptops με τα οποία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code που θα τους μεταφέρει στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.
Η ΑΑΔΕ επενδύει στη νέα τεχνολογία για την αποτροπή αυτών φαινομένων καθώς τα πρόσωπα με τα οποία δρα η φοροδιαφυγή είναι πολλά.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν οι εξής τεχνικές για την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα:

  1. Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.
  2. Τροποποίηση της συνολικής αξίας των επιμέρους παραστατικών αφαιρώντας καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά
  3. Εκ νέου σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμόςμε στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.
  4. Τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.
  5. Επιλεκτική παρέμβαση με τροποποιημένες τις πωλήσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
  6. Απαλοιφή των παραστατικών που κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε περίπτωση που «σκάσει» φορολογικός έλεγχος.
  7. Διόρθωση των αρχείων που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.
  8. Μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.
  9. Εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.
  10. Αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης