Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δραματική προειδοποίηση από Γεωργιάδη: Το φθηνό ρωσικό αέριο εξαφανίστηκε - Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα

Δραματική προειδοποίηση από Γεωργιάδη: Το φθηνό ρωσικό αέριο εξαφανίστηκε - Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα

Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι στη νέα πραγματικότητα, η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Τη στιγμή που στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται στο σενάριο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε για δύσκολο χειμώνα.
«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 - 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης» είπε μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με θέμα «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα» που διοργανώνει ο ΔΕΣΦΑ.
«Μακροπρόθεσμα, το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης που ήταν η χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου εξαφανίστηκε για πάντα. Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος θα τεθεί και το όραμα για την ενέργεια», τόνισε ο υπουργός.

Επενδύσεις στο υδρογόνο

Αναφερόμενος στο υδρογόνο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι υπάρχει βούληση για επενδύσεις, αν και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, ωστόσο πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια που είναι στα «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI) δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε, ωστόσο η Ελλάδα είναι παρούσα. Τόνισε επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο και στην αποθήκευση ενέργειας καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Εν τω μεταξύ, το σενάριο διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για την αξιολόγηση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας.
«Έχουμε επεξεργαστεί όλα τα δυνατά σενάρια για να εξασφαλίσουμε την ισορροπία και την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Για την Ελλάδα τα πράγματα εμφανίζονται συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με τις αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι 10 κράτη έχουν περάσει στο στάδιο της προειδοποίησης (warning) ενώ η Γερμανία είναι στο στάδιο alert. Η προετοιμασία των λιγνιτικών μονάδων, η χρήση εναλλακτικά του diesel για τέσσερεις μονάδες φυσικού αερίου και φυσικά η εκτεταμένη χρήση των ΑΠΕ αποτελούν τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πλαυράς.
ΔΕΠΑ, Mytilineos, Elpedison και Ήρων, όπως και η ΔΕΗ έχουν κάνει κάθε προετοιμασία για φορτία LNG και η εκτίμηση είναι, ότι ο χρόνος μιας κρίσης, εφόσον αυτή εκδηλώθεί με την διακοπή τροφοδοσίας από την Gazprom, θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Το βασικότερο στοιχείο στο οποίο όλοι προσβλέπουν είναι ποιές θα είναι οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις. Αποδεικνύεται πάντως πόσο καθυστερεί η Ευρώπη σε top επίπεδο να πάρει μέτρα, όταν για το πλαφόν φυσικού αερίου ο Ντράγκι έχει αναφέρει ότι θα εξεταστεί το φθινόπωρο.
Η συνολική εκτίμηση πάντως είναι ότι αν κοπεί το ρωσικό αέριο θα έχουμε ένα τεστ για την ενεργειακή αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όλα θα κριθούν στην δυνατότητα εύρεσης LNG. Oι τιμές των νάυλων στο LNG ξεπέρασαν τα 160.000 ευρώ/MWh.
Επισημαίνεται ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή των:

  • Δημητρίου Φούρλαρη, Β' Αντιπρόεδρου της ΡΑΕ και Προέδρου της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων και Μαρίας Κερκίδου, Προϊσταμένης του Τμήματος Ενεργειακών Μελετών, Σχεδιασμού κι Ασφάλειας Εφοδιασμού της Αρχής,
  • Ιωάννη Κοπανάκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ και Κωνταντίνου Νάζου, Γενικού Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας,
  • Maria Rita Galli, Διευθύνουσας Συμβούλου ΔΕΣΦΑ, Νικολάου Κάτση, Διευθυντή Διαχείρισης Υποδομών ΔΕΣΦΑ και Σαρρή Δημητρίου, Διευθυντή Τμήματος Λειτουργίας,
  • Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και Δημητρίου Μίχου, Γενικού Διευθυντή λειτουργίας Υποδομών και Αγοράς της εταιρείας,
  • Κωνσταντίνου Ξιφαρά, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και Κωνσταντίνου Καραγιαννάκου, Εκτελεστικού Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της εταιρείας,
  • Νικολάου Ζαχαριάδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Elpedison και Ανδρέα Πετρoπουλέα, Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας της εταιρείας,
  • Λουκά Δημητρίου, Γενικού Διευθυντή της ΗΡΩΝ,
  • Κωνσταντίνου Μπενρουμπή, Γενικού Διευθυντή του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Protergia και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε, επίσης, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και ο Νικόλαος Τσάφος, Σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης