Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δώρον άδωρον η Εισφορά Αλληλεγγύης για την κοινωνία – Κερδισμένοι με χιλιάδες ευρώ πολιτικοί, ΤτΕ, δημόσιο

Δώρον άδωρον η Εισφορά Αλληλεγγύης για την κοινωνία – Κερδισμένοι με χιλιάδες ευρώ πολιτικοί, ΤτΕ, δημόσιο
Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ο διοικητής και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος από τους μεγάλους κερδισμένους της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

«Δώρον άδωρον» για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων στο δημόσιο και των συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1/1/2023.
Επί συνόλου 2,9 εκατομμυρίων αυτοί που ευνοούνται είναι μόλις 500.000 και με βάση το ύψος των καθαρών αποδοχών τους χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1)Σε αυτούς που κερδίζουν μερικές δεκάδες ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου με αποτέλεσμα η αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους από το νέο έτος να είναι ανεπαίσθητη και να μην κάνει την μεγάλη διαφορά στην τσέπη τους.
Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 13.000 έως 30.000 ευρώ. Τα ετήσια φορολογικά οφέλη ξεκινούν από τα 22 ευρώ ή 1,83 ευρώ το μήνα και φθάνουν τα 676 ευρώ ή 56 ευρώ το μήνα.

2)Σε αυτούς που αμείβονται με παχυλούς μισθούς που είναι και οι μεγάλοι κερδισμένοι του μέτρου καθώς οι αυξήσεις στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές φθάνουν σε επίπεδα χιλιάδων ευρώ.

Τα κέρδη για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ ξεκινούν από τα 2.076 ευρώ τον χρόνο ή 173 ευρώ τον μήνα για ετήσια εισοδήματα και φτάνουν τα 6.351 ευρώ τον χρόνο ή 529 ευρώ τον μήνα για ετήσιες αποδοχές έως 100.000 ευρώ.
Για αμοιβές πάνω από 100.000 ευρώ και ώς 200.000 ευρώ το φορολογικό όφελος σπάει όλα τα κοντέρ καθώς φτάνει τον χρόνο τα 15.351 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.279 ευρώ τον μήνα.
Σε αυτό το κλιμάκιο βρίσκονται ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ο διοικητής και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και όλα τα ανώτερα στελέχη του Δημοσίου.

3)Στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ που δεν τους πιάνει το μέτρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα όφελος.
Την ίδια ώρα λόγω της κατάργησης της εισφοράς για όλους από τον Ιανουάριο του 2023 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ διατηρούνται οι ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες τις εμπορικές επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους εκμισθωτές ακινήτων και όσους έχουν εισοδήματα από μερίσματα και τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2023 και συνεπώς οι αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές του Ιανουαρίου.

Το κόστος για τον προϋπολογισμό φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο το 2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φτάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

Πάγωσε από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα για μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα και κάθε άλλου είδους αμοιβή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης