Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια

Σταϊκούρας: Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν τη ΔΕΘ
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
«Η Κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας - και ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠE ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα του νέου δημοσιονομικού χώρου - μετά από αυτόν που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο και τον Ιούνιο - ο οποίος δημιουργείται από την καλή πορεία της οικονομίας και την καλύτερη, έναντι των προβλέψεων, πορεία του τουρισμού».
Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πώς θα διατεθεί ο χώρος αυτός για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στα σκαριά το νέο σχέδιο – Πως θα διαμορφωθεί το «καλάθι» της ΔΕΘ

Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται με πυρετωδώς για να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται λίγο πριν την ΔΕΘ.
Το βέβαιο είναι ότι θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Άλλωστε, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή και αφού πρώτα σταθμίζονται τα δεδομένα και οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ωστόσο, το περιεχόμενο του πακέτου της ΔΕΘ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ πολλά είναι τα σενάρια, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξει ακόμη και το περίγραμμα των όποιων αποφάσεων ληφθούν.
Πάντως, θα σταθμιστούν τα δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη την στιγμή, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, αν και η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του τουρισμού, καθώς με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, έχουν ξεπεραστεί προς το καλύτερο οι αρχικές προβλέψεις για την πορεία των εσόδων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και παράγοντες της αγοράς.
Για το περιεχόμενο του πακέτου της ΔΕΘ, το πρώτο που θα ληφθεί υπόψη είναι το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρξει και το δεύτερο η πορεία της οικονομίας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Ανάλογα με αυτά, σε συνδυασμό με την πορεία των τιμών στο κομμάτι της ενέργειας, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, ενώ κομβικό στοιχείο είναι η πορεία των εσόδων.
Σημειώνεται ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος από την επιστρεπτέα προκαταβολή έχει μπει στα κρατικά ταμεία, όπως και από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι μεγαλύτερος.
Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στα σκαριά το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ) φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης