Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι «κουρασμένοι» του ΤΑΙΠΕΔ με τα έσοδα στο ναδίρ και τις αμοιβές που ..τσιμπάνε

Οι «κουρασμένοι» του ΤΑΙΠΕΔ με τα έσοδα στο ναδίρ και τις αμοιβές που  ..τσιμπάνε
Η ημερομηνία λήξης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η 1η Ιουλίου 2026 αλλά μπορεί να παραταθεί με απόφαση του μετόχου που είναι το ΥπερΤαμείο
Σχετικά Άρθρα

Το ΤΑΙΠΕΔ μετρά 11 χρόνια ζωής στο δημόσιο βίο της χώρας, συστάθηκε με σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή για το «ξεπούλημά της για κάποιους άλλους. Επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο και παραμένει εν δράσει μέχρι σήμερα.
Η ημερομηνία λήξης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η 1η Ιουλίου 2026 αλλά μπορεί να παραταθεί με απόφαση του μετόχου που είναι το ΥπερΤαμείο.
Ο κρατικός Οργανισμός έχει δώσει ευκαιρίες και δουλειά σε αρκετά στελέχη που βρίσκονται κοντά στις εκάστοτε κυβερνήσεις και εσχάτως η κυβέρνηση διασφάλισε ένα ακόμη προνόμιο όπως είναι το ακαταδίωκτο της διοίκησης για τις περιπτώσεις που οι παραχωρήσεις εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο εξετάζει τη νομιμότητα των συμβάσεων.
Οι επιδόσεις της διοίκησης αναδύουν κόπωση αφού τα τελευταία χρόνια επί Νέας Δημοκρατίας τα έσοδα ανήλθαν μόλις σε 550 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις του ΤΑΙΠΕΔ επι ΣΥΡΙΖΑ

Τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυση του μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 7.577.000.006 ευρώ εκ των οποίων τα 4.400.000.022 ευρώ πραγματοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 έως τα τέλη του 2019.
Η πανδημία και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κατέβασαν δραματικά τον πήχη των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ «φρόντισε» να ανεβάσει τις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών κατά 48.582 ευρώ σε ένα έτος ..
Το 2020 παρότι τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ ήταν μόλις 46,3 εκατ. ευρώ οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών ανήλθαν σε 226.692 ευρώ για το2020 από 178.110 ευρώ ενώ οι αμοιβές του ΔΣ από 350.000 μειώθηκαν σε 345.761 ευρώ. Ωστόσο αυξήθηκαν οι παροχές προς το προσωπικό φθάνοντας τις 113.202 ευρώ από 103.430 ευρώ το 2019.

Αναμένοντας τις αμοιβές του 2021 και 2022

Τα στοιχεία για τις αμοιβές της διετίας 2021 και 2022 δεν είναι διαθέσιμα διότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και δημοσιεύει ανά εξάμηνο οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί οικονομικά στοιχεία μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα έργα του CEO Δημήτρη Πολίτη


Η διοίκηση του Δημήτρη Πολίτη πρόσθεσε στην ομάδα των «κουρασμένων» ένα ακόμη στέλεχος με τη ιδιότητα του δημοσιογράφου ως υπεύθυνου επικοινωνίας προερχόμενος από το ΥΠΕΝ καθώς πρόκειται για θέση εμπιστοσύνης η οποία δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί σε κάποιον εκτός των τειχών της παράταξης.
Τα χαμηλά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ που κινούνται κάτω του στόχου διαμορφώνουν κλίμα χαμηλής απόδοσης σε όλα τα επίπεδα σε βαθμό που δεν παρέχεται η ελάχιστη και τυπική ενημέρωση προς τους ανθρώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ακόμη και για απλές και προγραμματισμένες ανακοινώσεις.

Η ενημέρωση ως εργαλείο προβολής του κυβερνητικού …έργου

Πρόκειται για επιλογή του κ Δημήτρη Πολίτη ή είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πακέτο κυβερνητικής επικοινωνιακής αξίας, όπως είναι το πακέτο Πέτσα, με κορύφωση την επιλογή εταιρειών συμβούλων και επικοινωνίας που «κόβουν και ράβουν» δημοσιογραφικές λίστες απομακρύνοντας από την ενημέρωση τους πιο ενοχλητικούς όπως τους έχουν χαρακτηρίσει.
Οι αναδοχές και η επιλογή εταιρειών επικοινωνίας γίνονται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου δημιουργώντας ένα κύκλο «υποτακτικών» προς την κυβέρνηση και όλοι μαζί φροντίζουν το προφίλ της σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή αφού διανύουμε το τελευταίο έτος της κυβερνητικής της θητεία.

Η «δήθεν» υπερωριακή απασχόληση

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε επίπεδο ήθους όταν βάζει την υπογραφή της φαρδιά πλατιά, σχολιάζοντας ως «δήθεν» τις οικονομικές απαιτήσεις εργαζομένων έναντι του ΤΑΙΠΕΔ για υπερωριακή απασχόληση που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη χωρίς να είναι σε θέση να επιδείξει τη δικαστική απόφαση αφού ακολουθείται η διαδικασία αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης .
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ζητείται η καταβολή ποσού €215.315,87 για δήθεν υπερωρίες και επιδόματα εορτών και αδείας, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρονται σε αυτήν.
Οι προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Τέλος να σημειωθεί ότι η διοίκηση του κ Δημήτρη Πολίτη έδωσε σιωπηρή παράταση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που ήταν προγραμματισμένες για τις 29 Ιουλίου και μετατέθηκαν για τις 22 Σεπτεμβρίου. Η μετάθεση της ημερομηνίας εκτός απροόπτου προδικάζει ότι η παραχώρηση θα ολοκληρωθεί από τις αρχές του 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι είναι οι:

QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS
Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ. Η συμμετοχή αμερικανικών Fund στο διαγωνισμό είχε γίνει σημαία από τον απερχόμενο αμερικανό πρέσβη στην ΑθήναΤζέφρι Πάϊατ αλλά οι πραγματικές διαθέσεις θα γίνουν γνωστές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης