Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ορόσημο για την Ελλάδα η 20η Αυγούστου 2022 - Τι ζήτησε ο Dombrovskis από τον Σταικούρα

Ορόσημο για την Ελλάδα η 20η Αυγούστου 2022 - Τι ζήτησε ο Dombrovskis από τον Σταικούρα
Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Αλλαγή της ατζέντας μετά τη θύελλα με τις υποκλοπές επιδιώκει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη πολιτικά το «εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου και θα σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου.
Οι μηχανές στο Μαξίμου βρίσκονται στο φουλ, ενώ στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει έντονη κινητικότητα μετά την κοινή επιστολή που απέστειλαν ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Valdis Dombrovskis και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni στον Χρήστο Σταϊκούρα.
Με αυτή την επιστολή, η Κομισιόν ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών και την ελληνική κυβέρνηση για τη λήξη της ενισχυμένης επιτήρησης το Σάββατο στις 20 Αυγούστου 2022 που σημαίνει ότι η χώρα μας περνάει σε καθεστώς απλής εποπτείας, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Παραμένει ο έλεγχος της Ελλάδας

Βέβαια η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των Μνημονίων, πράγμα που αναμένεται να συμβεί το 2059.
Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο ενώ θα συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.
Ωστόσο η επιστροφή της στην κανονικότητα γίνεται σε μία δύσκολη συγκυρία, με την ακρίβεια να πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τις προβλέψεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για έναν βαρύ ενεργειακά χειμώνα που θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές στον προϋπολογισμό.
Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά καθώς υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο και δεν είναι αμελητέες.
Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον κατάλογο με τις 22 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να παραδοθούν τον Οκτώβριο προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη μεταπρογραμαμτική έκθεση θα δοθεί στην δημοσιότητα το Νοέμβριο από την Κομισιόν ενώ το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την δόση που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης