Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κλασική συνταγή στα δύσκολα - Παροχολογία για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα - Στην ΔΕΘ… ο φόρος εταιριών στο 20%

Κλασική συνταγή στα δύσκολα - Παροχολογία για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα - Στην ΔΕΘ… ο φόρος εταιριών στο 20%
Για το 2023 εξετάζονται άλλες τρεις κινήσεις με σκοπό να ενσωματωθούν στο πακέτο της ΔΕΘ

Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση μεταφέροντας την μπάλα στο γήπεδο της οικονομίας και στις παροχές που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ για να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τις υποκλοπές.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση (στο MEGA) του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα.

Μεγαλύτερη αύξηση συντάξεων

Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.
Με τον νόμο Βρούτση το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα των δύο ποσοστών: του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%.
Επειδή όμως η κούρσα του πληθωρισμού συνεχίζεται χτυπώντας ταχύτητες 11,6% για τον μήνα Ιούλιο μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων.
Ήδη ο μέσος πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 5,6%, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.
Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό το θέμα κοστολογώντας το βάρος της πρόσθετης επιβάρυνσης για τα Ταμεία, ενώ παράλληλα τρέχουν και άλλες ασκήσεις για παροχές στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και της δέσμευσης για πλεονάσματα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.
Αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση με την ενεργειακή κρίση δεν σηκώνει υπερβολές, ενώ υπάρχουν ήδη οι συστάσεις από τους θεσμούς για σφικτή δημοσιονομική πολιτική.
Συνεπώς παρεμβάσεις που επηρεάζουν δυσμενώς το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα υλοποιούνται στη βάση του ελεύθερου ταμειακού χώρου και των πόρων που θα τις χρηματοδοτήσουν.
Διαφορετικά θα υπάρξει δυσκολία για το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
Τι θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Πάντως σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και μέτρα που θα ανακοινωθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Για το 2023 εξετάζονται άλλες τρεις κινήσεις με σκοπό να ενσωματωθούν στο πακέτο της ΔΕΘ:

Επιχειρήσεις:
Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση δηλαδή από το 2023.
Σημειώνεται ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων για το 2022 θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Τέλος επιτηδεύματος:
Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος των 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία να θεωρείται διαχειρίσιμο.

ΦΠΑ:
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
Το μέτρο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και για τον λόγο αυτό έχει μπει στο ζύγι, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να βγει από το καλάθι της ΔΕΘ ή να ανακοινωθεί, αλλά να τρέξει από το 2024.

Επίδομα θέρμανσης:
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και της βεντάλιας των δικαιούχων.
Συνολικά το επίδομα θέρμανσης έλαβαν φέτος 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Στον σχεδιασμό είναι να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης