Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Μία ολόκληρη επαρχιακή πόλη έχει βγει στο σφυρί στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022

Πλειστηριασμοί: Μία ολόκληρη επαρχιακή πόλη έχει βγει στο σφυρί στο οκτάμηνο Ιανουαρίου  - Αυγούστου 2022
Η μακροσκελής λίστα του Σεπτεμβρίου φέρνει στο φώς την αποτυχία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού , οποίος …χορεύει στις επιθυμίες των πιστωτών
Σχετικά Άρθρα

Ο ένας στους τρεις πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί γα τον Σεπτέμβριο αφορά σε κατοικίες με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 171 από 490 που περιλαμβάνονται στη λίστα. Μεταξύ άλλων είναι αγροτεμάχια , αποθήκες , γκαράζ αλλά και ξενοδοχεία.
Η μακροσκελής λίστα του μήνα φέρνει στο φώς την αποτυχία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού , οποίος …χορεύει στις επιθυμίες των πιστωτών και ειδικότερα των FUNDS που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια με υποθήκες ακίνητα.
Οι 171 ιδιοκτήτες - οικογένειες χάνουν το σπίτι τους αφού δεν ήταν σε θέση να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών από την πλευρά των πιστωτών τους φέρνει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα εξαιτίας της πιθανής μείωσης των αποδοχών τους ή της στέρησης από την εργασία τους.
Να σημειωθεί ότι η αποχώρηση του Φώτη Κουρμούση από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους άλλαξε τους συσχετισμούς έναντι των Funds και των τραπεζών με συνέπεια οι προτάσεις των πιστωτών να φτάνουν στο στόχο τους που είναι ο πλειστηριασμός με την προσδοκία την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Σε οκτώ μήνες έγιναν 5820 πλειστηριασμοί κατοικιών

Από την αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχουν βγει στο σφυρί κατοικίες που αντιστοιχούν σε μια επαρχιακή πόλη.
Τα στοιχεία της ιστοσελίδας eauction .gr εμφανίζει ότι ο συνολικός αριθμός των πλειστηριασμών κατοικιών να ανέρχεται σε 5820 εκ των οποίων οι 1840 τέθηκαν σε αναστολή μετά από αίτημα του οφειλέτη για διακανονισμό της οφειλής σε προσδιορισμένο χρόνο.
Ωστόσο στην ιστοσελίδα δεν καταγράφεται αν οι πιστωτές επανήλθαν στη διαδικασία του πλειστηριασμού στην περίπτωση που οι δανειολήπτες δεν κατάφεραν να τηρήσουν τη νέα συμφωνία αποπληρωμής με τον πιστωτή.

Τα Funds βιάζονται να βάλουν τα λεφτά στο ταμείο

Τα Funds λόγω των νέων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά εμφανίζουν σημάδια απεμπλοκής από τα «κόκκινα» δάνεια που διαθέτουν ως ενέχυρο ακίνητα διότι θέλουν να επισπεύσουν την αναχώρησή τους από την ελληνική αγορά.
Αυτός είναι και ο φόβος της κυβέρνησης σε μια χρονιά προεκλογική οι πλειστηριασμοί ακινήτων να αυξηθούν κατακόρυφα με επίκεντρο τις κατοικίες.
Το μήνα Σεπτέμβριο η μέση αξία των πλειστηριασμών των κατοικιών διαμορφώνεται στις 160.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε μία μέση ελληνική οικογένεια που δεν τα κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το όνειρο να αποκτήσει το δικό της κεραμίδι.
Πρόκειται για δάνεια που εκταμιεύτηκαν κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του 2000 με τους δανειολήπτες να αποπληρώνουν τα τελευταία 15 χρόνια τις μηνιαίας δόσης που σε ποσοστό 70% αντιστοιχούσαν στους τόκους τους αρχικού δανείου.
Οι δανειολήπτες αποκτούν την κυριότητα του σπιτιού όταν αποπληρώσουν και το τελευταίο ευρώ προς την τράπεζα ή το Fund. Ένα σπίτι μπορεί να χαθεί ακόμη και από τη μη αποπληρωμή της τελευταίας δόσης.
Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης πρέπει να αποδείξει ότι είναι στα ευάλωτα νοικοκυριά και να πληροί τα χαρακτηριστικά που ορίζει ο νομοθέτης.
Τέλος να σημειωθεί στη λίστα των πλειστηριασμών κατοικιών είναι και ο γιός του αείμνηστου Άκη Τσοχατζόπουλου που είχε αποκτήσει από το πρώτο του γάμο.Ο οφειλέτης Αλέξανδρος Τσοχατζόπουλος του Απόστολου - Αθανασίου και της Γκουντρουν, κάτοικος Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 9128/2013 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η INTRUM διεκδικεί το ποσό των 100.000 ευρώ .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης