Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΕΘ: Τα 9 νέα μέτρα από το 2023 για νέους εργαζόμενους – συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

ΔΕΘ: Τα 9 νέα μέτρα από το 2023 για νέους εργαζόμενους – συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
Το μεγαλύτερο βάρος των νέων μέτρων αναμένεται να «σηκώσει» το υπουργείο Εργασίας
Σχετικά Άρθρα

Νέοι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να εξαγγείλει για το 2023 στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου.
Το μεγαλύτερο βάρος των νέων μέτρων αναμένεται να «σηκώσει» το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι έξι βασικές εξαγγελίες που έχουν ήδη αποφασιστεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί, η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η στήριξη των νέων οικογενειών με στεγαστικά δάνεια και αντίστοιχη συνδρομή. Έτσι τα 9 μέτρα που προωθούνται είναι τα εξής:

  1. Leasing: Εξετάζεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια και η χορήγηση κινήτρων για την αξιοποίηση των κλειστών ιδιωτικών ακινήτων ή και αντικινήτρων, σε όσους τα κρατούν κλειστά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η χορήγηση αναξιοποίητων κατοικιών μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), όπως είχε γράψει το BN.
  2. Στεγαστικά Δάνεια: Άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ αλλά και αυξημένο επίδομα ενοικίου. Δάνεια έως 25.000 ευρώ άτοκα αλλά και επιδότηση των επιτοκίων για αγορά κατοικίας. Σε δύο φάσεις σπάει το σχέδιο της κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ευκολότερη η εύρεση στέγης σε ευάλωτες οικογένειες. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος -και το δάνειο θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.
  3. Δικαιούχοι Δανείων: Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών καθώς και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.
  4. Αύξηση συντάξεων: Η αύξηση των συντάξεων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 6%-6,5% και σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση την παραδοχή για πληθωρισμό 8,9% και ανάπτυξη 4%. Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.
  5. Εισφορά Αλληλεγγύης: Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και για τους συνταξιούχους σε 270 εκατ. ευρώ, συνολικό κόστος 470 εκατ. ευρώ. Για τον ιδιωτικό τομέα, το κόστος του μέτρου –που ισχύει ήδη ως προσωρινό, ενώ από το 2023 γίνεται μόνιμο– φτάνει τα 732 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
  6. Ταμείο Πρόνοιας: Αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους ενδέχεται να υπάρξει μια επιπλέον ενίσχυση, εφόσον προκριθεί τελικά η κατάργηση της παρακράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, που σήμερα πληρώνουν. Το μέτρο δεν έχει, πάντως, ακόμη αποφασιστεί.
  7. Κατώτατος Μισθός: Αύξηση κατώτατου μισθού: Στα 751 ευρω- δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 χρόνια – σχεδιάζεται να φτάσει την Πρωτομαγιά του 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από τα 713 ευρώ σήμερα.
  8. Μείωση εισφορών: Μια επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Σ' αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών, θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
  9. Απόφαση ΣτΕ: Θα χορηγηθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 350.000 δικαιούχους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης