Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικός προϋπολογισμός 2023: Με έξτρα πυρομαχικά 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Ελληνικός προϋπολογισμός 2023: Με έξτρα πυρομαχικά 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση
Αναθεωρείται επί τα χείρω ο στόχος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2023 λόγω της αβεβαιότητας με την ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα

Με 600 εκατ. ευρώ έξτρα αποθεματικό για την κάλυψη των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο συντάσσεται το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή αναθεωρείται επί τα χείρω ο στόχος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2023 λόγω της αβεβαιότητας με την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι μετά και τις συστάσεις των θεσμών στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει καμία αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης η ελάφρυνσης καθώς ο δημοσιονομικό χώρος έχει εξαντληθεί και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη με βάση τη δέσμευση απέναντι στους θεσμούς.
Το μήνυμα από τον επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα, Πάολο Φιορέτι, είναι καθαρό και σαφές καθώς από το βήμα του Economist συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο εφέτος, ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023.

Το βλέμμα στην ανάπτυξη

Έτσι όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ανάπτυξη καθώς εκφράζεται αισιοδοξία ότι παρά την ενεργειακή κρίση τα μοτέρ της οικονομίας θα δουλέψουν και λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος θα πιάσουν ταχύτητες μεγαλύτερες από 5% έναντι 3,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη δημιουργώντας χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Ωστόσο για το 2023 ο πήχης για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ τοποθετείται χαμηλά στο 2,1%.

Δεύτερο αποθεματικό

Το 2023 προμηνύεται δύσκολο και στο Γενικό Λογιστήριο θέλουν να έχουν πυρομαχικά, καθώς η ενεργειακή «φωτιά» θα μαίνεται για πολλούς μήνες ακόμα, πράγμα που προοιωνίζεται συνέχιση του μοντέλου των επιδοτήσεων για το ρεύμα, τουλάχιστον ώς το καλοκαίρι.
Ετσι στο σκέλος των δαπανών θα ενσωματωθεί ένα δεύτερο αποθεματικό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει προβληματισμός από τη διασπορά των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, γεγονός που κάποια στιγμή θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα νέα πυροσβεστικά μέτρα, πολύ πιο ισχυρά, πιεζόμενη από την κοινωνική δυσφορία και τις αντιδράσεις.
Ολα αυτά βρίσκονται υπό εξέταση και θα υπάρξουν ασκήσεις επί χάρτου στις συναντήσεις που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα για την οριστικοποίηση του προσχεδίου.

Δημοσιονομική πολιτική

Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδιες πηγές, εκπτώσεις στη δημοσιονομική πολιτική δεν μπορούν να υπάρξουν αυτήν τη στιγμή, καθώς οι αγορές έχουν στηθεί και παρακολουθούν το φετινό έλλειμμα που βαδίζει στο 2% του ΑΕΠ. Από την άλλη, θα πρέπει να ανοίξει και ο βηματισμός, οπότε αυτό που εξετάζεται είναι ο στόχος για το πλεόνασμα, το 2023, να αναθεωρεί επί τα χείρω στο 0,5% του ΑΕΠ, από 1,1%, ή ακόμη και για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Αγκάθι ο πληθωρισμός

Μεγάλο «αγκάθι» είναι ο πληθωρισμός, καθώς οι πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν. Ηδη, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022. Στο προσχέδιο θα υπάρχει νέο εφιαλτικό σενάριο, που θα ανεβάζει την ταχύτητα πάνω από το 8%, λόγω της ζοφερής κατάστασης με την ενεργειακή κρίση, ενώ για το 2023 θα ξεκινά με πάνω από 4%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης