Τελευταία Νέα
Οικονομία

S&P Global: Συρρικνώνεται η μεταποίηση στην Ελλάδα, στα ύψη το λειτουργικό κόστος

S&P Global: Συρρικνώνεται η μεταποίηση στην Ελλάδα, στα ύψη το λειτουργικό κόστος
Τι έδειξε ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση
Η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο μετά από πτώση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης μείωσαν τις δαπάνες και τη ζήτηση των πελατών.
Αυτό έδειξε η έρευνα με βάση το Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκε στο 49,7 τον Σεπτέμβριο από 48,8 τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης.
Οι ενδείξεις άνω του 50 σηματοδοτούν επέκταση της δραστηριότητας.

Αδύναμη η ζήτηση

"Οι Έλληνες κατασκευαστές ολοκλήρωσαν ένα δύσκολο τρίμηνο καταγράφοντας περαιτέρω μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.
Αν και οι ρυθμοί συρρίκνωσης υποχώρησαν από τον Αύγουστο, η ζήτηση των πελατών παρέμεινε αδύναμη", δήλωσε η οικονομολόγος της S&P Global, Sian Jones.
Η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων και οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και μεταφορών είχαν αντίκτυπο στις πωλήσεις, ανέφερε η ίδια.
Η παραγωγή μειώθηκε και πάλι τον Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών.
Η χαμηλότερη παραγωγή συνδέθηκε με την αδύναμη ζήτηση των πελατών και τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών πώλησης στις αγορές των πελατών.
Οι κατασκευαστές μείωσαν το προσωπικό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω των χαμηλότερων απαιτήσεων παραγωγής, αλλά η μείωση της απασχόλησης ήταν συνολικά οριακή.
Υπήρξε μεγάλη πτώση των νέων παραγγελιών με το ρυθμό συρρίκνωσης να είναι ταχύτερος από το μέσο όρο της σειράς, αλλά να αποκλιμακώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι με μέτριο ρυθμό, όπως έδειξε η έρευνα.

Αυξάνεται το λειτουργικό κόστος

"Η πίεση στις δαπάνες των πελατών επιδεινώθηκε από την ταχύτερη αύξηση των τελών παραγωγής, τερματίζοντας έτσι μια τρίμηνη περίοδο άμβλυνσης των αυξήσεων των τιμών", δήλωσε η Jones.
Στο μέτωπο των τιμών, ο ρυθμός πληθωρισμού του κόστους επιταχύνθηκε και τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν μετά τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, των μεταφορών, της ενέργειας και των καυσίμων.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού των τιμών των εισροών ήταν ιστορικά υψηλός.
Οι επιχειρήσεις αύξησαν αισθητά τις τιμές στην πύλη του εργοστασίου τους, μετακυλώντας το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.
"Η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους ενέργειας, μεταφορών και υλικών, παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποτελούν ανοδικούς πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές και να λειτουργήσουν ως περαιτέρω επιβάρυνση της ανάπτυξης", δήλωσε η Jones.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης