Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χωρίς εκπλήξεις ή αλλαγές... η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 7/10 από τον αμερικανικό οίκο Fitch

Χωρίς εκπλήξεις ή αλλαγές...  η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 7/10 από τον αμερικανικό οίκο Fitch
Με βάση την Fitch η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ με θετικές προοπτικές - Με βάση την Standard and Poor’s η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές

Τι μπορούμε να περιμένουμε σήμερα, 7 Οκτωβρίου 2022 όπου θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Fitch και στις 22 Οκτωβρίου όπου θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της η Standard and Poor’s;
Η απάντηση είναι τίποτα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 7 Οκτωβρίου 2022 αλλά δεν θα προβεί σε αλλαγές στην αξιολόγηση του.
Με βάση την Fitch η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου 2022 αλλά δεν θα προβεί σε αλλαγές στην αξιολόγηση του.
Με βάση την Standard and Poor’s η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.
Να σημειωθεί ότι με Standard and Poor’s και Fitch ολοκληρώνεται ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2022

Άνευ ουσίας η αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα

Γιατί είναι άνευ ουσίας η αξιολόγηση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα;
Η απάντηση είναι η εξής.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικού χρέους.
Τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία, αυτά που διαπραγματεύονται φθάνουν τα 82 δισεκ. σχεδόν το 50% των ελληνικών ομολόγων το κατέχει η ΕΚΤ.
Οπότε η ποσοτική χαλάρωση δεν έχει κανένα νόημα.
Όμως και για πρακτικούς λόγους η ποσοτική χαλάρωση είναι μια άνευ ουσίας αξιολόγηση.
Π.χ. η Κύπρος διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και το 10ετές ομόλογο έφθασε έως το 4,15%... η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα έφθασε στο 5%.
Επί της ουσίας… η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος όπως τόνιζαν ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης… γιατί δεν έχει ουσιώδες αντίκρισμα.
Πάντως για το 2023 η πιθανότητα αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος είναι σχεδόν μηδενική... θα μετατεθεί για το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο