Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης για «καλάθι νοικοκυριού»: Στο ράφι θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία του - Οι έλεγχοι έχουν αποδώσει πρόστιμα

Γεωργιάδης για «καλάθι νοικοκυριού»: Στο ράφι θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία του - Οι έλεγχοι έχουν αποδώσει  πρόστιμα
«Θα έχει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος» δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης για το "καλάθι του νοικοκυριού"
Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το «καλάθι του νοικοκυριού», εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως «η επιτυχία του ή η αποτυχία του δεν μπορεί να κρυφτεί, θα κριθεί στο ράφι».
«Θα έχει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος» δήλωσε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, επαναλαμβάνοντας πως η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα και εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το «καλάθι» στα σουπερμάρκετ.
Κληθείς να αναφέρει εάν θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι στην ίδια πρωτοβουλία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο καλεί κάθε κλάδο να συμμετάσχει και εξήγησε πως «ότι το κάνουμε υποχρεωτικό για τις αλυσίδες άνω των 95 εκατ. , δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται σε κάποιον άλλον που είναι κάτω από τα 95 εκατ. Εμείς ενθαρρύνουμε τον καθένα να κάνει καλάθι».

Περί ελέγχων και αισχροκέρδειας

Ο κ. Γεωργιάδης για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφού ανέφερε ότι σε κάθε κοινωνία υπάρχουν αυτοί που πάνε να εκμεταλλευτούν μια δύσκολη κατάσταση, υπογράμμισε πως «οι έλεγχοι που κάνουμε έχουν αποδώσει και πάρα πολλά πρόστιμα. Άρα, έχουμε πιάσει και πάρα πολλούς από αυτούς. Σε γενικές γραμμές όμως στους 100 ελέγχους που κάνουμε, 5 είναι αυτοί που παραβιάζουν πλαφόν και οι 95 το έχουν τηρήσει».

Για μείωση ΦΠΑ

Σχετικά με τις μειώσεις φόρων στην κατανάλωση, ο κ. Γεωργιάδης, αφού ανέφερε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε την άποψη ότι αν μειωνόταν ο ΦΠΑ για παράδειγμα από το 13% στο 6% «ουδόλως σημαίνει ότι αυτό θα περάσει στον καταναλωτή και δεύτερον, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις».
Πρόσθεσε πως «αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε σε έναν παγκόσμιο τεράστιο πληθωριστικό κύκλο δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξανά ανεβάζει τα επιτόκια. Γιατί τα ανεβάζει, τρελή είναι; Είναι μια ψευδής προσδοκία ότι θα μειώσουμε τον ΦΠΑ και θα φύγει ο πληθωρισμός. Η γενικευμένη μείωση των φόρων έχει ένα δεύτερο ρίσκο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Ταυτόχρονα με τον πληθωριστικό κύκλο έχουμε και πολύ μεγάλη αύξηση επιτοκίων δανεισμού στις αγορές. Οι αγορές ψάχνουν αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα επιτεθούν. Βρήκαν το Ηνωμένο Βασίλειο μπόσικο με την πρώην Πρωθυπουργό, την Liz Truss, η οποία είπε θα κάνω γενικευμένες μειώσεις φόρων και θα υποστηρίξω τα νοικοκυριά στο ρεύμα μέχρι το καλοκαίρι, έφαγε τέτοιο ξύλο αλύπητο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί η Πρωθυπουργούς στις 45 ημέρες, η κυβέρνηση έφυγε, άλλαξαν Πρωθυπουργό, η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια, αγόρασαν ένα σωρό ομόλογα», θέτοντας χαρακτηριστικά το ερώτημα «αν σου μειώσει το κράτος τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και ανεβεί το δάνειό σου 2 μονάδες, κέρδισες;».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μία παγκόσμια θύελλα τεραστίων πρωτόγνωρων διαστάσεων και «στη θύελλα αυτή το ελληνικό σκάφος καταφέρνει να κρατιέται καλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης