Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα θα δανειστεί 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, το 2023

Reuters: Η Ελλάδα θα δανειστεί 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, το 2023
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο το 2023, έκδοση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2022
Σχετικά Άρθρα
Την έκδοση ομολόγων με στόχο την άντληση 8 δισ. ευρώ από τις αγορές σχεδιάζει για το 2023, η ελληνική κυβέρνηση.
«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ιδίως μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF (Greek Loan Facility). Θα δανειστούμε 7 έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το σχέδιο δανεισμού της χώρας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων και δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο το 2023, έκδοση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2022. «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε μια τόσο ευαίσθητη έκδοση σε μια τόσο ασταθή αγορά. Θα το κάνουμε του χρόνου», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.
Το Reutres υπενθυμίζει ότι η Αθήνα εξέδωσε φέτος ένας 10ετές και ένα 5ετές ομόλογο, ενώ έκανε reopening αρκετές άλλες λήξεις μέσω εκδόσεων προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων. Έχει αντλήσει περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος.
Επίσης, η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ διμερών δανείων του Greek Loan Facility (GLF) που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Αν και η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί, το κόστος δανεισμού για το 10ετές ομόλογο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη αύξηση των αποδόσεων καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ.
«Η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, διαθέτει ένα ταμειακό απόθεμα περίπου 38 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές ομολόγων» καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης