Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 1,24 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Φθηνότερο κατά 10 λεπτά λόγω … ευρώ

Στο 1,24 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Φθηνότερο κατά 10 λεπτά λόγω … ευρώ
Η αποκλιμάκωση της τιμής προέρχεται αρχικά από την πτώση του πετρελαίου θέρμανσης με τη διεθνή τιμή του ανά χιλιόλιτρο να υποχωρεί στα 940 δολάρια από 1.040 δολάρια που ηταν στα μέσα Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα

Δέκα λεπτά φθηνότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης στις αντλίες των πρατηρίων σε σύγκριση με την τιμή εκκίνησης ελαφρύνοντας αισθητά την τσέπη των νοικοκυριών που επιθυμούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.
Η αποκλιμάκωση της τιμής προέρχεται αρχικά από την πτώση του πετρελαίου θέρμανσης με τη διεθνή τιμή του ανά χιλιόλιτρο να υποχωρεί στα 940 δολάρια από 1.040 δολάρια που ηταν στα μέσα Οκτωβρίου και στην ενίσχυση του ευρώ κατά 5% έναντι του δολαρίου αφού η ισοτιμία ευρώ δολαρίου από τα 0,98 ανέβηκε στο 1 προς 1,03 δολάρια καθιστώντας πιο φθηνές τις αγορές σε ευρώ.
Η τιμή του λίτρου διαμορφώνεται στο 1,25 και υποχωρεί και κάτω από το 1,20 το λίτρο ενώ η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από την περιοχή των 1,340 το λίτρο ως μέση τιμή.
Η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει συνολικά κατά 25 λεπτά το λίτρο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και την μείωση του ΦΠΑ αφού μειώθηκε ο φόρος, το πετρέλαιο θέρμανσης βγήκε με τιμή αρκετά ικανοποιητική .
Επιπλέον η έκπτωση των 7,5 λεπτών το λίτρο της εταιρείας HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) συνέβαλε στην μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και κυρίως έφερε αντίστοιχες μειώσεις από όλους ομίλους που εισήλθαν στον ανταγωνισμό ρίχνοντας τις τιμές. Η HelleniQ Energy έχει ανακοινώσει ότι η έκπτωση θα παραμένει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ενώ η διοίκηση αποφεύγει να δώσει κάποιο στίγμα για τις πρωτοβουλίες της από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Βέβαια να θυμίσουμε ότι το κράτος διαθέτει το 35% των μετοχών του ομίλου και θα παραμένει σε εγρήγορση όσο οι τιμές κινούνται ανοδικά.
Οι εξελίξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές διότι σημειώνεται αποκλιμάκωση αρχικά του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης ενώ ενισχύεται η τιμή της βενζίνης με την αξία του χιλιόλιτρου να πλησιάζει τα 1000 δολάρια.
Η πτώση της τιμής του θέρμανσης έχει εκνευρίσει όσους έσπευσαν να προμηθευτούν ποσότητες για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες.
Σήμερα τα 1000 λίτρα κοστίζουν κατά 100 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Οι καταναλωτές ή τα νοικοκυριά που θα επιδιώξουν περεταίρω μείωση της τιμής για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χαμηλότερη τιμή είναι άπιαστη.
Τέλος να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Comision η Ελλάδα παραμένει η 6η φθηνότερη χώρα της ΕΕ στο πετρέλαιο θέρμανσης ανάμεσα στα 26 κράτη-μέλη. Όπως προκύπτει από το επισυναπτόμενο “Weekly Oil Bulletin - European Commission”, οι πιο φθηνές; χώρες αναφορικά με την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι κατά σειρά, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Τσεχία. Ως οι πιο ακριβές εμφανίζονται, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ρουμανία και Σουηδία.

01_40.JPG

0_28.JPG

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης