Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για αδήλωτα εισοδήματα Airbnb... και βαριά πρόστιμα

Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για αδήλωτα εισοδήματα Airbnb... και βαριά πρόστιμα
Για τους φορο-παραβάτες η Εφορία θα «ράψει κοστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τα 5.000 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα Airbnb με την ΑΑΔΕ να ανεβάζει στροφές «χτενίζοντας» τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς ο τζίρος για το 2022 θα ξεπεράσει το 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής τουριστικής δαπάνης.
Την ίδια στιγμή κύμα αντιδράσεων έχουν σηκώσει τα κυβερνητικά σχέδια για αυστηρότερους κανόνες στον κλάδο, με τους φορείς στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό να κάνουν λόγο για μέτρα «στραγγαλισμού» της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στεγαστικό

Ωστόσο δεν αποκλείεται τα μέτρα να μπουν στο συρτάρι και να εξεταστούν στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που θα ανοίξει για το στεγαστικό πρόβλημα.
«Πάντως όχι τώρα», τονίζουν αρμόδιες πηγές καθώς το βαρομετρικό στην αγορά και την οικονομία είναι χαμηλό, ενώ ο πληθωρισμός στη στέγαση τρέχει με ταχύτητες που τον περασμένο μήνα άγγιξαν το 35,4%.

Μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram).
Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά «κρύβουν» από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.

Σκανάρισμα

Πρώτοι από τα «σκάνερ» των ελεγκτών θα περάσουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών.

Πρόστιμα 5.000 ευρώ

Για τους φορο-παραβάτες η Εφορία θα «ράψει κοστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τα 5.000 ευρώ.
Με τα ραβασάκια που θα στείλει η ΑΑΔΕ θα ζητάει την άμεση συμμόρφωση των φορολογουμένων.
Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους.
Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του ομίλου της Expedia για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης