Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble: Επιμένω, η πρότασή μου για προσωρινό Grexit ήταν οικονομικά σωστή – Μεγάλη η κοινωνική ζημιά στην Ελλάδα

Schaeuble: Επιμένω, η πρότασή μου για προσωρινό Grexit ήταν οικονομικά σωστή – Μεγάλη η κοινωνική ζημιά στην Ελλάδα
Η Ελλάδα χρειαζόταν το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνει την οικονομία της και πάλι ανταγωνιστική υπογραμμίζει ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών
Σχετικά Άρθρα

Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble υπεραμύνεται των πολιτικών του απέναντι στην Ελλάδα και επιμένει, πως η πρότασή του για ένα προσωρινό Grexit κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν οικονομικά ορθή.
Αν και δηλώνει, πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τονίζει πως η εσωτερική υποτίμηση είναι μη βιώσιμη.
«Από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου:
Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστικ
ή.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν.
Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές.
Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Η ζημιά είναι μεγάλη


Κληθείς να απαντήσει στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα τελικά τα κατάφερε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη», υποστηρίζει: «Όμως η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη.
Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία

Στην ίδια συνέντευξη, ο Schaeuble αναφέρει ότι έχει πληγεί σοβαρά η εικόνα της Γερμανίας, για να ερωτηθεί εάν αισθάνεται και ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό, με τη στάση του κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, όταν «κουνούσε το δάχτυλο στις άλλες χώρες». «Ρωτήστε τους συναδέλφους μου πρώην υπουργούς Οικονομικών:
Υπήρχε πάντα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ των θέσεών μου μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία. Και πλέον πολλές χώρες τα πάνε και πάλι πολύ καλά, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία».

Τα προσωπικά λάθη

Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει, πως έκανε προσωπικά λάθη σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας και την εξάρτησή της από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.
Πάντως ο Schaeuble άφησε αιχμές κατά της πρώην καγκελάριου Angela Merkel, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι η ίδια δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Angela Merkel δεν ήταν η μόνη που ήθελε φθηνό αέριο από τη Ρωσία.
«Η οικονομία, οι πολίτες, όλοι το δέχθηκαν ευχαρίστως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Schauble εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την παγκόσμια κατάσταση, θεωρεί ότι το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί, ενώ τονίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς προκειμένου να κατατάξει την Merkel μεταξύ των «μεγάλων καγκελάριων».
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πρόσφατη δήλωσή του περί «δεύτερου πουλόβερ», εάν στο σπίτι τον φετινό χειμώνα κάνει κρύο.

Έχει πληγεί το κύρος της Γερμανίας

«Το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και εδώ και 50 χρόνια βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
«Ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα ότι η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο απειλητική όσο σήμερα», σημειώνει σε συνέντευξή του.
Αναγνωρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, αλλά και πολλοί στη Γερμανία «δεν θέλαμε να δούμε» την πραγματικότητα. Ήδη από τη εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε.
«Μίλησα με τον Ρώσο ομόλογό μου, τότε, για το πώς θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε από κοινού την ισλαμιστική τρομοκρατία.
Αλλά θα μπορούσα απλώς να κοιτάξω τι έκανε η Ρωσία στην Τσετσενία.
Θα μπορούσαμε ακόμη να είχαμε ακούσει τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας Lech Kaczynski, ο οποίος μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία είχε προειδοποιήσει ότι "«πρώτα η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι Βαλτικές και μετά η Πολωνία».
Είχε δίκιο», λέει ο Schaeuble, ο οποίος πάντως δεν κατηγορεί την πρώην καγκελάριο για αυτή την πολιτική.
Ερωτώμενος σχετικά με τους «μεγάλους καγκελάριους» της Γερμανίας, o πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στους Conrad Adenauer, Willy Brandt και Helmut Kohl.
«Ο κατάλογος έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί», τονίζει και αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν σε αυτόν έχει θέση και η Angela Merkel.


Capture_214.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης