Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές χωρίς αναδρομική ισχύ για τους φόρους

ΥΠΟΙΚ: Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές χωρίς αναδρομική ισχύ για τους φόρους
Δυνατότητα ενστάσεων από τους δήμους

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σε περιοχές όπου οι νέες τιμές της Εφορίας είναι πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να υποβάλλουν ενστάσεις αναθεώρησης των τιμών προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία για το διάστημα από 10 Δεκεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Πάντως οι όποιες αλλαγές στη φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που έχουν επιβληθεί σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, οπόταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές.
Συνεπώς οι φόροι θα επαναπροσδιορισθούν με την εφαρμογή των νέων τιμών.

Τι αναφέρει το άρθρο 51

Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση του φορολογικού νομοσχεδίου για το άρθρο 51 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από την 10η.12.2022 έως και την 20η.1.2023 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων. Είναι γεγονός ότι, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα, ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων».

Δεύτερη ευκαιρία

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν τη προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε.
Τώρα, οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, από την 1η έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα». Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι οι προτάσεις των δήμων για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει να συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία, που θα τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα μείωσης των τιμών ζώνης.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία οι αιτιολογημένες γνώμες των δήμων κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων.
Η Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του προηγούμενου εδαφίου, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής, να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής.

Οι πρώτοι

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους πρώτους δήμους που αναμένεται να υποβάλουν γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες θα είναι ο δήμοι της Αστυπάλαιας όπου οι νέες τιμές ζώνης εκτοξεύθηκαν έως 230%, της Λήμνου, ορισμένων περιοχών της Εύβοιας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθώσεις και σε Δήμους της Αττικής όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης όπως στη Δάφνη, στο Καματερό, στο Μοσχάτο, στη Νέα Πέραμο, κ.ά
Επισημαίνεται ότι εν όψει των διορθώσεων στις αντικειμενικές αξίες, η ΠΟΜΙΔΑ έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με την οποία ζητάει από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών που αδικούνται.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης