Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις γλυτώνουν την έντοκη επιστροφή των χρημάτων - Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις γλυτώνουν την έντοκη επιστροφή των χρημάτων - Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Η νέα υπουργική απόφαση με τις διορθώσεις στη ρήτρα απασχόλησης

Σχετικά Άρθρα

Δεύτερη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά πιάστηκαν με ελλιπή δικαιολογητικά ή με παραβάσεις στη ρήτρα απασχόλησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση.
Το δρόμο για τον επανυπολογισμό του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής ανοίγει η νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης με την οποία επιλύονται τεχνικά προβλήματα και παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να γλιτώσουν από την επιστροφή των κρατικών δανείων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και για όσες διαπιστωθεί ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων θα απαλλαγούν από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας.

Μάλιστα διατηρείται η έκπτωση του 15% επί του επιστρεπτέου ποσού για την εφάπαξ καταβολή, εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Αντίθετα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το κρατικό δάνειο που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  1. Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, η επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  2. Παρατείνεται έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οσες δεν το πράξουν θα κληθούν επίσης να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.
  3. Για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν ποσά προς επιστροφή θα διαγραφούν τα ποσά και θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.
  4. Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και έχουν τηρηθεί οι όροι διατήρησης του προσωπικού, παρέχεται η έκπτωση 15% στην περίπτωση που καταβληθεί το ποσό εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι 20.000 επιχειρήσεις είχαν λάβει ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ για να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ καθώς από τους ελέγχους προέκυψε ότι δεν τήρησαν τους όρους για την χορήγηση των φθηνών κρατικών δανείων και κυρίως τη ρήτρα για τη διατήρηση του προσωπικού ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις μη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο 2019-2020.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης