Συγκεκριμένες προτάσεις από τις τράπεζες αναμένει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, περισσότερες ρυθμίσεις δανείων με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των προμηθειών για απλές τραπεζικές συναλλαγές
Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ζητεί η κυβέρνηση από τις τράπεζες, αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε 10 ημέρες για τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, υπό τον φόβο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων από την άνοδο των επιτοκίων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ό,τι έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες.
«Κανέναν δεν συμφέρει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ούτε την οικονομία, ούτε το τραπεζικό σύστημα. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις από το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του ό,τι απαιτείται, και αυτή την ώρα, οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά, ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δάνειων λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας της διεθνούς ανόδου των επιτοκίων», ανέφερε την Κυριακή 4/12 στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Σημείωσε δε, πως «έχουμε ένα κοινό συμφέρον, η κοινωνία, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι τράπεζες. Να κάνουμε ό,τι απαιτείται ο καθένας για να μη δημιουργηθεί μια γενιά «κόκκινων» δανείων εξαιτίας μιας δυσμενούς διεθνούς εξέλιξης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει την τεχνογνωσία και κυρίως την πολιτική βούληση να αποφευχθεί ότι δυνατόν για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη».
Μάλιστα, αυστηρό μήνυμα να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων, έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά το προηγούμενο 24ωρο πως «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο».
Συνάντηση σε 10 ημέρες –Οι 4 άξονες
Συγκεκριμένες προτάσεις από τις τράπεζες αναμένει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, περισσότερες ρυθμίσεις δανείων με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των προμηθειών για συνήθεις τραπεζικές εργασίες. Στο τραπέζι της συζήτησης είναι μια σειρά θεμάτων, για τα οποία ζητά τις προτάσεις από την πλευρά των τραπεζών η κυβέρνηση.
Ήδη, τα δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι προτάσεις:
-Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ' όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
- Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών – εκτιμάται πως θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους- με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.
- Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
- Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Ήδη, η Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών , 12 στον αριθμό, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Και ενώ ο κύκλος συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος έχει ξεκινήσει και το επόμενο ραντεβού προσδιορίζεται χρονικά σε 10 ημέρες, το σημείο που φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη διαφωνία αφορά το μοντέλο στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, με τις τράπεζες να προτείνουν ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτό της «Γέφυρας» που είχε εφαρμόσει στην περίοδο της πανδημίας, με την διαφορά ωστόσο ότι αυτή την φορά το κόστος θα επιμερίζεται.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προκρίνει το ισπανικό μοντέλο, αφού σε κάθε περίπτωση αναζητεί λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση, που όμως οι τράπεζες χαρακτηρίζουν ως μοντέλο «νεκρό» για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς προβλέπει μία σειρά από παρεμβάσεις υπέρ των δανειοληπτών με το κόστος να το αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών αφορά την επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2023, ενώ θα αφορά, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις 20.000-25.000 δανειολήπτες. Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι για 12 μήνες.
Μείωση προμηθειών- Η λίστα του ΥΠΟΙΚ
Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες να μειωθούν τα κόστη προμηθειών για απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, η λίστα που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην πρόσφατη (2/12) συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, αφορά 12 συγκεκριμένες προμήθειες, τις οποίες καλούνται οι τράπεζες να επαναξιολογήσουν:
- Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
- Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
- Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
- Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
- Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
- Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
- Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
- Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
- Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
- Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
- Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
- Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η λίστα θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών