Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βροχή τα φορο-πρόστιμα το 2023, θα ξεπεράσουν τα 680 εκατ. ευρώ - Που θα εστιάσουν οι φορολογικές αρχές;

Βροχή τα φορο-πρόστιμα το 2023, θα ξεπεράσουν τα 680 εκατ. ευρώ - Που θα εστιάσουν οι φορολογικές αρχές;
Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τον στόχο ρεαλιστικό.
Σχετικά Άρθρα
Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροπαραβάτες, με την ΑΑΔΕ να ανεβάζει ταχύτητες στο μέτωπο των προστίμων το 2023 με στόχο την αύξηση των εσόδων σε μια χρονιά κομβικής σημασίας για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού, ο πήχης για τις εισπράξεις από φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις το νέο έτος τοποθετείται στα 681 εκατ. ευρώ, επίπεδο αρκετά υψηλότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του 2022 για 618 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κλείσει με οριακή απόκλιση.

Ρεαλιστικός στόχος

Παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δημόσιων εσόδων το 2023, που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και την πολιτική χαλαρότητα των εκλογών, πηγές στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τον στόχο ρεαλιστικό.
Μάλιστα όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει το νέο ποινολόγιο της Εφορίας που κωδικοποιήθηκε πρόσφατα δίνοντας τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να αξιοποιήσει στο έπακρον το πρόγραμμα των κυρώσεων για τους φορολογούμενους που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία ή δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις ή καθυστερούν να υποβάλουν ή αποκρύπτουν εισοδήματα προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Από τα τελευταία στοιχεία με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία έχουν 4.240.749 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ενώ στον προθάλαμο των δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται 2.020.050 φορολογούμενοι.

Με τον νέο κώδικα τα πρόστιμα, ανάλογα με το είδος της παράβασης, διαμορφώνονται ως εξής:

- Μη υποβολή δήλωσης: Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων και λοιπών φόρων από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.

- Εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις: Το αυτοτελές πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ για φορολογούμενους μη υπόχρεους στη τήρηση λογιστικών βιβλίων, σε 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και σε 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Πρόστιμα δεν επιβάλλονται σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα και υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

- Ανακριβείς χρεωστικές δηλώσεις: Σε περίπτωση έκδοσης πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου λόγω ανακρίβειας στα στοιχεία της δήλωσης επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα ως εξής:
- 10% επί της διαφοράς του κύριου φόρου εάν η διαφορά ανέρχεται από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση
- 25% επί της διαφοράς του κύριου φόρου, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 20% έως 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση
- 50% επί της διαφοράς του κύριου φόρου, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης (εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων και λοιπών φόρων).

Ειδικά για τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους το πρόστιμο ανέρχεται σε 50% επί της διαφοράς του κύριου φόρου.
Σε περίπτωση που υποβληθεί εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική χρεωστική δήλωση μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου τα παραπάνω πρόστιμα μειώνονται στο 60% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών με εξαίρεση τον παρακρατούμενο φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Πέραν των προστίμων επί του ποσού του φόρου που προκύπτει από τις εκπρόθεσμες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις επιβάλλεται τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης για την καταβολή του κύριου φόρου χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο στην προσαύξηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης