Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο πακέτο παροχών από την ελληνική κυβέρνηση από το ενεργειακό αποθεματικό και τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Νέο πακέτο παροχών από την ελληνική κυβέρνηση από το ενεργειακό αποθεματικό και τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων
Με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 τα αποκαλυπτήρια
Σχετικά Άρθρα
«Ασκήσεις επί χάρτου» για νέες παροχές με «όχημα» τις εισπράξεις από την φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια, τα κονδύλια που θα περισσέψουν από αποθεματικό για την ενέργεια και την μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας κάνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων από την κάβα του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την στήριξη των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια λόγω συγκράτησης των τιμών θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ ενώ τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την επιβολή φορολογικού συντελεστή 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ρίσκο με ενεργειακή κρίση

Την ίδια στιγμή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι αν και είναι νωρίς για ασφαλείς και ακριβείς εκτιμήσεις για την έκταση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος, καθώς υπάρχουν τα ρίσκα και οι αβεβαιότητες με την ενεργειακή κρίση, ωστόσο εκτιμούν ότι η ταχύτητα ανόδου δεν θα είναι κατώτερη από τη νέα επικαιροποιημένη πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,6% το 2022.
Άλλωστε με βάση τις επιδόσεις, ο μέσος όρος στο 9μηνο κυμαίνεται πάνω από το 5,9% (7,9% στο πρώτο, 7,1% στο δεύτερο).
Καθοριστικός παράγοντας για τη δημοσιονομική ευελιξία θα είναι η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, που παραδοσιακά κατέχει σημαντικό μερίδιο στον συνολικό ετήσιο τζίρο του λιανεμπορίου, καθώς ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Παροχές

Υπό αυτό το πρίσμα στο υπουργείο Οικονομικών φέρονται να εξετάζουν έξτρα παρεμβάσεις για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών από το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε είδη διατροφής που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν:

- Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο μήνες
Επισημαίνεται ότι σήμερα η επιδότηση με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο
- Επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με ημερομηνία λήξης και σε συνάρτηση με τις τιμές.
- Χορήγηση μηναίου επιδόματος ακρίβειας στους ευάλωτους με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για όσο διάστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός.
Το ποσό της ενίσχυσης αναμένεται να κυμανθεί στα 150-200 ευρώ.

Επιδοτήσεις στο ρεύμα

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το ύψος της κρατικής ενίσχυσης να εξαρτάται από τη πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες και με στόχο να αποσβένεται ποσοστό έως 90% από τις επιβαρύνσεις στα οικιακά τιμολόγια.
Επίσης μετρούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη επιστροφή των περικοπών στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ αν και ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος γύρω στα 2,5 δις. ευρώ.
Ένα από τα σενάρια για το «σπάσιμο» της επιβάρυνσης στο προϋπολογισμό είναι τα αναδρομικά να δοθούν σε δόσεις.

Φοροελαφρύνσεις

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με στραμμένο το βλέμμα στη κάλπη σχεδιάζει πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίες με τη πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται εντός του επόμενου έτους και το οποίο περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Επίσης προωθούνται ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος στο ΙΟΒΕ με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την παροχή κινήτρων για τη φορολογική συμμόρφωση και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στο εισόδημα και το ΦΠΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης