Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προετοιμασίες στον ΟΔΔΗΧ για την πρώτη έξοδο με 10ετές ελληνικό ομόλογο για το 2023 - Το επιτόκιο θα κινηθεί πέριξ του 4,4%

Προετοιμασίες στον ΟΔΔΗΧ για την πρώτη έξοδο με 10ετές ελληνικό ομόλογο για το 2023 - Το επιτόκιο θα κινηθεί πέριξ του 4,4%
Για την ώρα τα ελληνικά ομόλογα κινούνται κόντρα στο ρεύμα, με τις αποδόσεις να πέφτουν στο 5ετές κάτω από το 3,5% και στο 10ετές στην περιοχή του 4,37%,
Ασκήσεις επί χάρτου για την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές με 10ετές ομόλογο κάνουν στο οικονομικό επιτελείο θέλοντας να προλάβουν τις εκδόσεις χρέους των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών που θα κινηθούν σε ύψος ρεκόρ λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Αν και στο διεθνές περιβάλλον επικρατεί αβεβαιότητα, με τα επιτόκια να ακολουθούν ανοδική πορεία, τα αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει ενεργή η επαφή με τους επενδυτές, κάνοντας λόγο για εγρήγορση και ετοιμότητα καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα που θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού για το δημόσιο.

Κόντρα στο ρεύμα

Για την ώρα τα ελληνικά ομόλογα κινούνται κόντρα στο ρεύμα, με τις αποδόσεις να πέφτουν στο 5ετές κάτω από το 3,5% και στο 10ετές στην περιοχή του 4,37%, εξέλιξη που επιταχύνει τον σχεδιασμό για την άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις αγορές για την άνοδο της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων που λόγω των μέτρων για την πληθωριστική κρίση κινούνται οριακά στα 38 δισ. ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση μετά την αξιολόγηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, στις 27 Ιανουαρίου 2023.

Συναντήσεις με επενδυτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας συναντήθηκαν με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής σε μια νέα ελληνική έκδοση στις αρχές του 2023. Βασικός στόχος είναι η πραγματοποίηση κινήσεων οι οποίες θα «πείσουν» τους οίκους αξιολόγησης να «ανεβάσουν» την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα θετικά

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πέρα από τα ταμειακά διαθέσιμα που λειτουργούν ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για τους ξένους επενδυτές στα θετικά της χώρας είναι οι προοπτικές της οικονομίας με τις προβλέψεις των περισσοτέρων ξένων οίκων να κάνουν λόγο για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά όχι για ύφεση.
Το κλειδί για το Γενικό Λογιστήριο είναι η αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη ζυγίζουν τον χρόνο υποβολής του νέου αιτήματος στην Κομισιόν για την εκταμίευση της τρίτης δόσης 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε οι εθνικές εκλογές να μην καθυστερήσουν την έκδοση της νέας επιταγής, αφού μετά τον δανεισμό αποτελεί τη δεύτερη βασική πηγή χρηματοδότησης για το 2023.

Στα 7 δισ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των φετινών εκδόσεων για το χρέος περιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, που φρενάρει τον δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα προβλέπονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης ), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα τραβηχτούν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.
Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των έντοκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ για το 2023 ενώ, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές, θα εξεταστεί το σενάριο μιας πράσινης έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα της οποίας είναι πέραν των αναγκών των 7 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης