Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ) στο Eurogroup: Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει, παρά το ασταθές περιβάλλον

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ) στο Eurogroup: Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει, παρά το ασταθές περιβάλλον
«Σε αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας
Η πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2022 και οι προκλήσεις για το 2023 τέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού πρώτου Eurogroup για το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ειδικότερα, «Στο σημερινό πρώτο Eurogroup για το 2023, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μετά το πρώτο μέρος της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για «μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυ-επίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τις συνοδεύει».
«Σε αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», πρόσθεσε.
«Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει θετικές προοπτικές. Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024. Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας και των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση – πρωτόγνωρη στα ευρωπαϊκά επίπεδα – του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», σημείωσε.

«Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο»

«Τα καταφέραμε! Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε, σε αυτές τις κρίσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια – κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Εργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη, βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης