Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε 2-3 εβδομάδες θα αποτυπωθεί η μείωση στο «καλάθι» - Η αλλαγή που δρομολογείται

Γεωργιάδης: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε 2-3 εβδομάδες θα αποτυπωθεί η μείωση στο «καλάθι» - Η αλλαγή που δρομολογείται
Τι αναφέρθηκε για ελέγχους, πρόστιμα, τιμές και αισχροκέρδεια
Σχετικά Άρθρα
«Δεν είναι πραγματική η αίσθηση ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο και για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως σε δύο με τρεις εβδομάδες η μείωση θα αποτυπωθεί και στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σ. Αναγνωστόπουλο, τον Διοικητή της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χ. Μελισσινό, για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πανικός στους καταναλωτές και να οδηγηθούν σε αγορές που δεν θα έκαναν εξαιτίας της αίσθησης ότι υπάρχει αισχροκέρδεια ή ότι έρχονται μεγάλες αυξήσεις στην αγορά».
Εξήγησε ότι «ο λόγος για την συνέντευξη δεν είναι για να υπερασπιστούμε την δουλειά που γίνεται στον έλεγχο της αγοράς και του πληθωρισμού, αλλά για τα συνεχόμενα δημοσιεύματα για την μεγάλη ακρίβεια που έρχεται ή για την αισχροκέρδεια. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούν, τέτοιες αναφορές, τον κίνδυνο να οδηγηθεί το καταναλωτικό κοινό σε αγορές πανικού και στην αποθεματοποίηση προϊόντων λόγω ενδεχόμενων αυξήσεων και αυτό, θα οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος, καθώς η τάση είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός, οπότε θα χάσουν λεφτά».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «οι βιομηχανίες, πλέον, κάνουν μειώσεις τιμών, ενώ και η τιμή του ρεύματος πέφτει. Επιπλέον, έλεγχοι γίνονται και ορισμένες επιχειρήσεις τιμωρούνται με πρόστιμα, τα οποία και εισπράττονται. Αλλά δεν είναι πραγματική η αίσθηση ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, οπότε δεν νοείται να έχουμε γενικευμένη αισχροκέρδεια, τότε θα είχαμε πάνω από τον μέσο εισαγόμενο πληθωρισμό, άρα τα μέτρα λειτουργούν».

Για «καλάθι του νοικοκυριού»

Κάνοντας αναφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως κρατάει σταθερές τις τιμές αλλά, επιπλέον, οδηγούμαστε σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και σε 2-3 εβδομάδες η μείωση θα αποτυπωθεί και στο «καλάθι».
Εξήγησε ότι ένα προϊόν που μπαίνει με μια τιμή ανταγωνιστική στο «καλάθι», όταν βγαίνει επιστρέφει η τιμή του στο προηγούμενο επίπεδο και αυτό δεν νοείται ως αύξηση. «Σε διαφορετική περίπτωση όταν τελείωνε μια προσφορά και επιστρέφει η παλιά τιμή στο προϊόν θα λογιζόταν μόνιμα ως αύξηση», συμπλήρωσε.
Ξεκαθάρισε σχετικά με την είσοδο περισσότερων επωνύμων προϊόντων στο «καλάθι» ότι εάν δεν βεβαιωθεί ότι οι τιμές θα είναι σημαντικά μειωμένες, δηλαδή ανταγωνιστικές, δεν θα προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση.

Αλλαγές

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή της νομοθεσίας για τα καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ που δρομολογείται, έτσι ώστε είναι πιο ευκρινείς οι πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής ως προς της σχέση ποσότητας και τιμής για τα προϊόντα που αγοράζει.
Υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα συζητείται στην Βουλή νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία του καταναλωτή και αν υπάρξει παρέμβαση θα ενταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο.

Έλεγχοι ΔΙΜΕΑ και αλλαγές στις ποσότητες

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σ. Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών όπως παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα εφημερίδων οι οποίες, όπως είπε, δημιουργούν την εντύπωση μιας γενικευμένης εικόνας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις.
Σχετικά με τους ελέγχους, σημείωσε ότι τα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους καταστήματα τροφίμων που επηρεάζουν το 95% των εξόδων μας είναι περίπου 5.000, ενώ 35.000 είναι το σύνολο των επιχειρήσεων τροφίμων στη χώρα, οπότε ο βασικός έλεγχος από την ΔΙΜΕΑ και τις περιφερειακές μονάδες ελέγχου, εστιάζεται κυρίως στις 5.000.
Αναφορικά με την αλλαγή συσκευασίας από τις βιομηχανίες, διευκρινίστηκε ότι δεν είναι παράνομη πρακτική, αλλά πρέπει να αναγράφεται η ποιότητα του προϊόντος που περιέχει και παράνομο είναι να μην αναγράφονται στη συσκευασία οι πραγματικές πληροφορίες για το προϊόν (γραμμάρια κλπ).
Σχετικά με το εάν υπάρχει αισχροκέρδεια όταν μικραίνει η συσκευασία ή αλλάζει η τιμή, ξεκαθάρισε ότι αυτό ορίζεται από την χονδρική τιμή που έχει αγοράσει η επιχείρηση, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα θέμα που υπάγεται στους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΔΙΜΕΑ.
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν γίνονται πλέον «έλεγχοι πεδίου», δηλαδή από κοντά σε κάθε μαγαζί, αλλά ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικά και έτσι, για πρώτη φορά γίνονται μαζικοί και καθολικοί έλεγχοι και «γι΄ αυτό ξέρουμε το σύνολο της αισχροκέρδειας, καθώς γνωρίζουμε τι γίνεται στο σύνολο της αγοράς».

Περί προστίμων

Από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης έχουν γίνει 4.000 έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας με πρόστιμα άνω των 3 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο πρόστιμο, άνω των 600.000 ευρώ, επιβλήθηκε σε σούπερ μάρκετ και εισπράχθηκε στο ακέραιο.
Υπογραμμίστηκε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται εισπράττονται στο σύνολό τους, καθώς η νομοθεσία δίνει αμάχητα πλεονεκτήματα στην δικαστική διαδικασία.
Ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ, Χ. Μελισσινός, ανέφερε ότι δεν γίνεται έλεγχος μόνο για τους 51 κωδικούς του «καλαθιού» αλλά ε και τουλάχιστον δύο ανταγωνιστικά προϊόντα, δηλαδή πάνω από 150 κωδικοί και σε συνάρτηση με τα προϊόντα στην αποθήκη και ως προς τις ποσότητες.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απ. Ραυτόπουλος, ο οποίος είχε κληθεί στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχει για αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ θα τα δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης