Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Έρχεται νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό – Έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Σταϊκούρας: Έρχεται νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό  – Έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης
Μέχρι τις 20/2 θα ανοίξει η πλατφόρμα για το market pass
Σχετικά Άρθρα
Εντός της εβδομάδας θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
«Βελτιώνουμε το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας τις επόμενες λίγες εβδομάδες ώστε, μεταξύ άλλων, (α) να υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης, που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα, (β) να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία μοναδική οφειλή, (γ) να εντάξουμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση και (δ) να καταργήσουμε την ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο αλλά και να μειώσουμε το επιτόκιο ρύθμισης αυτών», είχε δηλώσει προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας.

Για πλειστηριασμούς

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός τόνισε ότι για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία.
«Το θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη», ανέφερε και σημείωσε πως πλειστηριασμοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017, ενώ δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές.
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, από ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015», πρόσθεσε.
Έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν. Γι’ αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Όχι σε νέα ρύθμιση για 120 δόσεις

Περαιτέρω, απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, εξηγώντας πως «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας».
Πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα», αλλά γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».

Νέες αυξήσεις επιτοκίων

Για τα αυξημένα επιτόκια, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα έχουμε και νέες αυξήσεις επιτοκίων εφέτος.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης και market pass

Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.
Ακόμη, ανέφερε ότι μέχρι τις 20/2 θα ανοίξει η πλατφόρμα για την «κάρτα αγορών» (market pass) , για την οποία θα διατεθούν 650 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, σημείωσε ότι εκτιμά ότι εφέτος ο πληθωρισμός θα είναι στο 5%, άρα, θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα προϊόντα. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το καλάθι του νοικοκυριού», όπως είπε.

Πριν το Πάσχα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και φορολογικές δηλώσεις

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα ανοίξει πριν από το Πάσχα, ενώ και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει πριν τις 25 Μαρτίου.
Τέλος, για τις αντικειμενικές αξίες σημείωσε πως μπορεί να γίνουν βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα γίνουν οριακές αλλαγές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης