Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα αδιέξοδα αυξάνονται, μετά την Ουκρανία...η τραπεζική κρίση, στην Ελλάδα η αυτοδυναμία χάθηκε – Νέος στόχος οι 900 μον.

Τα αδιέξοδα αυξάνονται, μετά την Ουκρανία...η τραπεζική κρίση, στην Ελλάδα η αυτοδυναμία χάθηκε – Νέος στόχος οι 900 μον.
Οι 950 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει τις δίκαιες τιμές… ωστόσο οι 900 μονάδες σε αυτή την συγκυρία είναι πιο ρεαλιστικές.
Βιώνουμε την εποχή των αδιεξόδων.
Βέβαια στο τέλος πάντα υπάρχουν λύσεις για να αρθούν τα αδιέξοδα αλλά σε αυτή την συγκυρία βιώνουμε την φάση των αδιεξόδων.

Στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται και ενώ υπάρχουν διεθνείς πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός εν προκειμένω από την Κίνα, οι ΗΠΑ σαμποτάρουν κάθε ειρηνευτικό σχέδιο.
Η Ρωσία είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας και δυστυχώς οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις του κακού σε αυτόν τον πόλεμο.
Στηρίζουν την καταρρέουσα Ουκρανία, την διεφθαρμένη Ουκρανία γιατί θέλουν να πλήξουν, να αποδυναμώσουν την Ρωσία.
Η Ουκρανία χρησιμοποιείται…προκλητικά από τους αμερικανούς…
Το μέτωπο στην Ουκρανία φθάνει τα 1.550 χιλιόμετρα, οι ρώσοι προελαύνουν και όπου επιχειρούνται αντεπιθέσεις από τους Ουκρανούς καταλήγουν σε αυτοκτονία όπως στην Zaporizhia πρόσφατα…

Στις τράπεζες, γνωρίζαμε ότι η Credit Suisse μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελβετία και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ουσιαστικά έχει καταρρεύσει… όταν εξετάζουν έως την κρατικοποίηση.
Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα αντί να ασκεί εποπτικό έλεγχο αγόραζε μετοχές στην Wall Street, είναι μια κεντρική τράπεζα με ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια μετοχών.
Στην Ευρώπη υποστηρίζει η ΕΚΤ ότι οι τράπεζες είναι σταθερές, αυτό όμως υποστήριζε και η FED για τις αμερικανικές τράπεζες.
Η ποσοτική χαλάρωση σχεδόν 11 χρόνια προκάλεσε τεράστια ζημιά στις οικονομίες, δημιούργησε τον πληθωρισμό και στις τράπεζες που φόρτωσαν περιουσιακά στοιχεία… που τώρα αποδεικνύονται επικίνδυνα.

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τραπεζικό σύστημα που να μην κρύβει προβλήματα.
Ακόμη και στην Ελλάδα, μπορεί την μεγάλη τρικυμία να την πέρασαν με τα NPEs και την κεφαλαιακή ανεπάρκεια του παρελθόντος αλλά ακόμη κατέχουν κρατικές εγγυήσεις ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ίδιες οι τράπεζες 18 δισεκ. που σίγουρα έχουν χαμηλότερη αξία κατά 5 με 6 δισεκ. ευρώ.

Στην Ελλάδα πρέπει να προσθέσουμε και ένα άλλο αδιέξοδο… το πολιτικό.
Η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο, ούτε στο 10ο γύρο εάν υποθετικά διεξαγόταν, αυτοδυναμία τέλος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπόθεση των Τεμπών και την σύγκρουση των τρένων ξεθωριάζει επικίνδυνα, η ΝΔ έχασε την αυτοδυναμία και πλέον η Ελλάδα θα συρθεί σε συγκυβέρνηση που σημαίνει μια σειρά αλλαγών στην ασκούμενη πολιτική της Ελλάδος από την ενέργεια έως κοινωνικές πολιτικές.
Η ΔΕΗ αυτά που υποστήριζε στο παρελθόν, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ισχύουν…

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στις 950 μονάδες, αυτό υποστηρίζαμε και αυτό συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε.
Ωστόσο λόγω της συγκυρίας ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 900 μονάδες από αρχική εκτίμηση 950 μονάδων.
Οι βασικές αιτίες πέραν των λόγω που προαναφέρθηκαν είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες που κατασκεύασαν τον πληθωρισμό με την ποσοτική χαλάρωση… θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν, οπότε παγιδευμένες στα προβλήματα που δημιούργησαν… δεν έχουν επιλογές είναι σε αδιέξοδο.
Πέραν αυτών π.χ. στις τράπεζες εάν δούμε την δομή της κερδοφορίας και παραμερίσουμε τα έκτακτα έσοδα, ένα είναι βέβαιο ότι η άνοδος των επιτοκίων εκτίναξε τα έντοκα έσοδα… δεν άλλαξε κάτι ριζικά στους ισολογισμούς…
Ωστόσο τα 7,5 δισεκ. κέρδη που θα καταγράψουν οι ελληνικές τράπεζες το διάστημα 2022 με 2023 θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ζημιές από τα 18 δισεκ. senior bond τραπεζικά ομόλογα υψηλής εξασφάλισης που φέρουν κρατική εγγύηση και εμφανίζουν ζημιά τουλάχιστον 5 δισεκ. ευρώ.

Οι 950 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει τις δίκαιες τιμές… ωστόσο οι 900 μονάδες σε αυτή την συγκυρία είναι πιο ρεαλιστικές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές;
Εθνική στα 3,80 ευρώ
Eurobank 1,05 ευρώ
Πειραιώς 1,60 ευρώ
Alpha bank 0,98 με 1 ευρώ
Μυτιληναίος 22 ευρώ
ΔΕΗ 6,8 ευρώ
ΟΠΑΠ 14 ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης