Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Τον Απρίλιο ο λογαριασμός των 2,3 δισ. ευρώ, τον Μάιο οι πληρωμές - Αλλαγές με νέους κωδικούς στη δήλωση Ε9

ΕΝΦΙΑ: Τον Απρίλιο ο λογαριασμός των 2,3 δισ. ευρώ, τον Μάιο οι πληρωμές - Αλλαγές με νέους κωδικούς στη δήλωση Ε9
Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα σηκώσει τα ίδια φορολογικά βάρη με πέρυσι καθώς οι ταχύτητες στα εκκαθαριστικά δεν αλλάζουν
Σχετικά Άρθρα
Ράβεται και αποστέλλεται τέλος Απριλίου σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες το κοστούμι των 2,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΝΦΙΑ ενώ από τον Μάιο ξεκινά η ανηφόρα της πληρωμής που θα είναι το πρώτο κρας - τεστ για τις ροές των εσόδων μέσα στην λαίλαπα των ανατιμήσεων και του μπαράζ των αυξήσεων στα επιτόκια δανεισμού.
Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα σηκώσει τα ίδια φορολογικά βάρη με πέρυσι καθώς οι ταχύτητες στα εκκαθαριστικά δεν αλλάζουν με αποτέλεσμα αν υπάρχουν ανάσες αυτές είναι μέσω των εκπτώσεων και των διορθώσεων στα στοιχεία των ακινήτων που μπορούν να κάνουν οι υπόχρεοι για να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό.
Συγκεκριμένα έως τις 12 Απριλίου υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν στην Εφορία οι μεταβολές στο περιουσιακό προφίλ για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2022 αγόρασαν, πούλησαν ή απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά η κληρονομιά ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Διορθώνοντας πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τα λάθη ή τις παραλείψεις στο Ε9 οι φορολογούμενοι μπορούν να πετύχουν μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων. Ωστόσο στο Ε9 έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν τα ημιτελή κτίσματα αλλά και για όσους αποκτούν την πλήρη κυριότητα των ακινήτων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει προσοχή από τους υπόχρεους.

Σε ότι αφορά την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αυτή θα γίνει σε δέκα δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2024. Τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι τριών ταχυτήτων όπου στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 οπότε θα πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου με πέρυσι.

Στη δεύτερη βρίσκεται η μάζα που θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022 και είναι χιλιάδες οι υπόχρεοι αφού στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι:

- Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

- Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

- Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως το τέλος Μαρτίου 2023.

- Δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και την εμφάνισαν με την υποβολή της δήλωσης στους δήμους.

Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία ιδιοκτητών που θα λάβει εκκαθαριστικό με μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Εντωμεταξύ μετά τις εκλογές θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις διορθώσεις στις αντικειμενικές για τους Δήμους που έχουν υποβάλει εντάσσεις και είναι εκατοντάδες δεκάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί καλείται να εξετάσει τις αιτιολογημένες γνώμες που έχουν καταθέσει 170 Δήμοι και να αποφανθεί για το εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για αλλαγές στις τιμές ζώνης.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα των ακραίων αυξήσεων τονίζουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ότι η επιτροπή θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Ακόμα και στις περιοχές που θα γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί. Συνεπώς αν υπάρξουν κουρέματα αυτά θα εμφανιστούν στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2024.

Επίσης τον ίδιο χρόνο εκτιμάται ότι θα τρέξει το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής των τιμών στα ακίνητα με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Εντωμεταξύ προχωρεί η επέκταση του αντικειμενικού σε ολόκληρη την Ελλάδα με τους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να έχουν πιάσει δουλειά εστιάζοντας στο υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, δηλαδή σε 2.167 περιοχές-ζώνες οι οποίες παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση αλλά πρόκειται για οικισμούς με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης