Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Αξιολόγηση εξπρές από τους θεσμούς, στο επίκεντρο αντισταθμιστικά μέτρα για την ενέργεια και τα προαπαιτούμενα «ουρές»

Ελληνική οικονομία: Αξιολόγηση εξπρές από τους θεσμούς, στο επίκεντρο αντισταθμιστικά μέτρα για την ενέργεια και τα προαπαιτούμενα «ουρές»
Οι διαβουλεύσεις με τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών ( Ε.Ε. ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως
Σχετικά Άρθρα
Στη σκιά της νέας τραπεζικής κρίσης πραγματοποιείται η δεύτερη μετα προγραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές.
Οι διαβουλεύσεις με τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών ( Ε.Ε. ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως και αναμένεται να επικεντρωθούν στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και της πληθωριστικής καταιγίδας στα τρόφιμα.

Η ατζέντα

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης από μία σειρά από εκκρεμότητες που έρχονται ως ουρά από την προηγούμενη αξιολόγηση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πεδίο λόγω και της κατάθεσης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024 – 2027 τον Μάιο καθώς πέρυσι που ήταν σε ισχύ η «ρήτρα διαφυγής» δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν από την επόμενη.
Επί τάπητος θα τεθούν και οι συστάσεις για τους νέους πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2024 και θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα με δραστική συμπίεση των πρωτογενών δαπανών.

Προαπαιτούμενα

Στο μέτωπο των προαπαιτουμένων παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος ενισχυμένη εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο υπάρχουν πολλά κεφάλαια που είναι ακόμη ανοιχτά και τα οποία περιγράφονταν αναλυτικά στην πρώτη έκθεση που συνέταξαν οι δανειστές.
Πηγή ανησυχίας για την Κομισιόν παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2023 εξακολουθούν να κινούνται πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί. Επίσης σοβαρές καθυστερήσεις εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εργατική νομοθεσία, τη Δικαιοσύνη και τον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας.

Ειδικότερα στη λίστα με τις εκκρεμότητες που ρίξουν βάρος οι θεσμοί βρίσκονται τα εξής:

- Για το νέο φορέα ακινήτων στόχος είναι η επικύρωση σύμβασης από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου 2023 το νωρίτερο, με τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα στο τέλος του 2023.
Στο πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων οι στόχοι μετακινούνται κατά 3-6 μήνες με την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών να υπολογίζεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 για τις απαιτήσεις των φυσικών προσώπων και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρικές απαιτήσεις.

- Στο πεδίο της κτηματογράφησης στόχος είναι έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

- Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στόχος είναι η πλήρης εκκαθάριση ακόμη και των συντάξεων έως και τον Φεβρουάριο του 2023.
Σε ένα σπριντ έχει επιδοθεί ο ΕΦΚΑ προκειμένου να περιορίσει τις εκκρεμότητες. Μετά τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, οι οποίες τείνουν πλέον προς τον μηδενισμό τους, η διοίκηση του Υπερταμείου αξιοποιεί όλα τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της, προκειμένου να κλείσει οριστικά μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και τον φάκελο των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.
Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις, σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια, και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
Με άλλα λόγια, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

- Στο πεδίο της Δικαιοσύνης θα εξεταστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα . Στόχος είναι η κατάθεση μήνυσης με ψηφιακή υπογραφή και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων .Παράλληλα η ηλεκτρονική ενημέρωση πορείας μήνυσης από την κατάθεση μέχρι την αμετάκλητη έκδοση απόφασης ή θέση στο αρχείο.
- Στην τομέα της πρωτοβάθμιας Υγείας, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα λόγω της ελλειψης κυρίως στην Αττική ενδιαφέροντος από Ιατρούς για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της υποχρεωτικότητας για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι.

-Ένα ακόμη ζήτημα είναι η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας που διέπει το ατομικό εργατικό δίκαιο.

- Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, που μπλοκάρει τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί. Πολλές από τις προθεσμίες που έχουν δοθεί θα επανεξεταστούν και θα μετατεθούν χρονικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης