Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βόμβα του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ και την προέλευση των κρατικών εσόδων

Βόμβα του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ και την προέλευση των κρατικών εσόδων
«Η χώρα δεν ξέρει από πού προέρχεται το ΑΕΠ και δεν μας λέει τίποτα για τη συνεισφορά μας στο ΦΠΑ»
Σχετικά Άρθρα
«Βόμβα» κατά της ΕΛΣΤΑΤ και γενικότερα για τις πηγές κρατικών εσόδων με κυρίαρχο το ΦΠΑ έριξε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.
Το ΒΝ έθεσε ευθέως το ερώτημα προς τον Χατζημάρκο να προσδιορίσει το ύψος των εσόδων που δίνουν στο κράτος οι τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα στο ΦΠΑ.

Ο κ Περιφερειάρχης δεν «μάσησε» τα λόγια δίνοντας μία «επιθετική» απάντηση κατά της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας ότι η Χώρα δεν γνωρίζει που παράγεται το ΑΕΠ ως ποσοστό ενώ για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στα συνολικά έσοδα του ΦΠΑ, εξέφρασε την δική του απορία από την εποχή που ήταν πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι και σήμερα από τη θέση του Περιφερειάρχη, δεν γνωρίζει το ποσοστό συμμετοχής των επιχειρήσεων στο ΦΠΑ διότι οι αρμόδιοι αποκρύβουν τα στοιχεία.

Αίσθηση έκανε όταν συμπλήρωσε την απάντηση, με αρμόδιο υπουργό Οικονομικών στο παρελθόν, να πηγαίνει στη Βουλή με νομοθετική διάταξη μείωσης των συντελεστών για τα νησιά του Αιγαίου , που προσδιόρισε τα κρατικά έσοδα του ΦΠΑ μόλις στα 50 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τη κατανομή του ΦΠΑ ανά περιοχή είπε ο Περιφερειάρχης
Ως επτασφράγιστο μυστικό αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών την κατανομή των εσόδων όταν μάλιστα αποτελεί το βασικό πόρο κάλυψης των κρατικών δαπανών. Τα έσοδα από ΦΠΑ καλύπτουν σήμερα σχεδόν το 40% των εξόδων του προϋπολογισμού .
Σε ετήσια βάση τα έσοδα από ΦΠΑ κινούνται σταθερά στην περιοχή των 15 δισ ευρώ τα προηγούμενα χρόνια ενώ την τελευταία τετραετία έφθασαν τα 22 δις ευρώ.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 4,1 δις ευρώ το 2023 από 3,4 δισ ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2022. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για 3,7 δις ευρώ , αυξημένα κατά 330 εκατ. ευρώ.
Σε ετήσια βάση οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομιών εκτιμούν ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα 22,2 δις ευρώ από 21,4 δις ευρώ το 2022.
Στο 11μηνο του Ιανουαρίου 2022 τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν στα 19,8 δισ ευρώ από 15,9 δισ ευρώ το 2021. Το 2021 ανήλθαν στα 17,4 δισ ευρώ από 21,3 δισ ευρώ το 2022.
Το 2019 τα έσοδα από ΦΠΑ έφθασαν τα 17,7 δισ ευρώ από 14.5 δις ευρώ το 2020.
Να σημειωθεί ότι το 2020 ήταν η χρονιά του COVID 19 με τα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης