Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεχάσατε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα 9 δισ. ευρώ πάνε σε 151 εταιρείες

Ξεχάσατε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα  9 δισ. ευρώ πάνε σε 151 εταιρείες
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα είναι με την πλάτη στον τοίχο
Σχετικά Άρθρα
Καταπέλτης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέδειξε πως ευνοεί τις ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις ενώ οι μικρές αποκλείστηκαν από το κυβερνητικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση.
Είπε χαρακτηριστικά ότι οι ΜμΕ δεν θέλουν εκατομμύρια αλλά μερικές χιλιάδες ευρώ.
Συγκεκριμένα λέει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα είναι με την πλάτη στον τοίχο.
Αντίθετα από τις μεγάλες που τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης. Σε πάρα πολλά επίπεδα.
Όπως στο θέμα της στήριξης τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως ενημερωθήκαμε πριν από λίγες ημέρες από το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 381 επενδυτικά σχέδια στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12,12 δισ. ευρώ.

Από τα 381 επενδυτικά σχέδια, τα 230 έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,73 δισ. ευρώ.
Δηλαδή τι παρατηρούμε;
Αν υπολογίσαμε σωστά. Ένα ποσό πάνω από 9 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε 151 μεγάλες επιχειρήσεις και 2,73 δισ. σε 230 μικρομεσαίες.
Η δυσκολία πρόσβασης των μικρομεσαίων στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου είναι εμφανής.
Οι μικρές τράπεζες έχουν αποκλειστεί και οι συστημικές δίνουν βαρύτητα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Παράλληλα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα γραφειοκρατίας αλλά και δυσκολία στην εκπόνηση επιχειρηματικού πλάνου και κατάθεσης αίτησης καθώς λόγω της πολυπλοκότητας απαιτούνται εξειδικευμένοι σύμβουλοι οι οποίοι βέβαια πρέπει να πληρωθούν.

Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται ακριβώς το ίδιο. Δεν έχουν όμως οι μικροί τη δυνατότητα να πληρώσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ για εξωτερικό σύμβουλο, όπως έχουν οι μεγάλοι.
Ξέρετε, ο Αριστοτέλης είχε πει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ίση αντιμετώπιση των άνισων. Και νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε μία τέτοια κατάσταση.
Θεωρούμε επιβεβλημένο για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, να μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες. Η πρόταση μάς για μικροχρηματοδοτήσεις έως τις 25.000 ευρώ πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ενώ υπάρχουν και ενδεικτικές για μεγαλύτερο δανεισμό. Συνολικά υπολογίζουμε περίπου 35.000 ωφελημένους ενδιαφερόμενους, με προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί μπορούν να διαφοροποιηθούν. Η ουσία είναι ότι υπάρχει τρόπος να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Πολιτική απόφαση χρειάζεται.
Ήδη η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών είναι μεγάλη. Η κοινωνία δεν αντέχει και άλλο άνοιγμα.
Γνωρίζουμε όλοι ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης, μέσα από το «Ελλάδα 2.0», είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχο την ανάπτυξη της. Συμφωνούμε σε ότι έχει να κάνει με τον στόχο. Έχουμε όμως σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία. Μέσα από αυτούς τους κοινοτικούς πόρους, όπως και του ΕΣΠΑ, οι μικρομεσαίοι πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα στην επιβίωση. Ώστε αργότερα να έρθει και η ανάπτυξη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης