Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κλείνουν» - προεκλογικά - τις 10.000 εκκρεμότητες με τα «κουρεμένα» ενοίκια της πανδημίας

«Κλείνουν» - προεκλογικά - τις 10.000 εκκρεμότητες με τα «κουρεμένα» ενοίκια της πανδημίας
Συνολικά για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 το υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει συμψηφισμούς με φόρους και καταβολές χρημάτων πάνω από 820 εκατ. ευρώ
Τους ξεχασμένους και ταλαιπωρημένους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε ομηρία από το 2020, με τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια της πανδημίας, θυμήθηκε τώρα -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας από την ΑΑΔΕ να βάλει τέλος στην οδύσσεια με τις περίπου 10.000 εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος με τις «μπλοκαρισμένες» υποθέσεις είναι μεγάλος με τις πιο δύσκολες και προβληματικές περιπτώσεις να είναι οι εξής:

1. Συνιδιοκτησία: σύμφωνα με τα στοιχεία, δηλώθηκε διαφορετικό ποσό για το ίδιο ενοίκιο με αποτέλεσμα να υπάρχει κώλυμα με την καταβολής της αποζημίωσης. Για παράδειγμα, για ένα ενοίκιο 1.000 ευρώ που κουρεύτηκε στα 300 ευρώ, δηλώθηκε 150 ευρώ από τον πρώτο συνιδιοκτήτη και 50 ευρώ από τον δεύτερο.

2. Υπεκμισθώσεις: το σύστημα κατέγραψε αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων με αποτέλεσμα για το ίδιο ακίνητο να υπάρχουν σωρηδόν αιτήσεις COVID στο Taxisnet και να μην προχωράει η διαδικασία αποζημίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι η καθυστέρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια ελέγχονται το καθένα ξεχωριστά, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίσουν ποιος είναι ο δικαιούχος μεταξύ ενοικιαστή και υπενοικιαστή. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται διασταυρώσεις καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι επιχείρησαν με εικονικές αυξήσεις στο μηνιαίο μίσθωμα να εισπράξουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

3. Ιδιοκτήτες εξωτερικού: το πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία οφείλεται είτε στα δηλωμένα λάθος στοιχεία του ιδιοκτήτη που βρίσκεται στο εξωτερικό είτε σε λάθος ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού με το σύστημα να μην επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της αποζημίωσης για τα κουρεμένα ενοίκια.

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έγινε αποδέκτης μεγάλου αριθμού αναφορών εκμισθωτών καθώς έχουν παρέλθει τρία χρόνια από τη λήξη των μέτρων αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων και δεν έχουν βρει άκρη με τις αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στα μειωμένα μισθώματα που έλαβαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.
Οι αναφερόμενοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην Αρχή όχι μόνο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των αναλογούντων ποσών, αλλά επειδή δεν υπάρχει ουδεμία πληροφόρηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επεξεργασία της δήλωσής τους, παρά την ύπαρξη καταληκτικών κατά καιρούς προθεσμιών, για τη διόρθωση λαθών ή παραλείψεων επί των δηλώσεων.
Ο Συνήγορος απευθύνθηκε επανειλημμένα προς τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, ζητώντας αφ' ενός την άμεση ολοκλήρωση της επεξεργασίας των εκκρεμών δηλώσεων COVID και αφ' ετέρου την ενημέρωση των αναφερομένων για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούν.
Συνολικά για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 το υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει συμψηφισμούς με φόρους και καταβολές χρημάτων πάνω από 820 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης