Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι φορολογικές εξαγγελίες που έμειναν στο συρτάρι – Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου στις ενστάσεις για επιστρεπτέα

Οι φορολογικές εξαγγελίες που έμειναν στο συρτάρι – Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου στις ενστάσεις για επιστρεπτέα
Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου για τις ενστάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Σχετικά Άρθρα
Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις από το οικονομικό επιτελείο για «ανάσες» στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και για ένα δικαιότερο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.
Μεγαλεπήβολα σχέδια που εξαγγέλθηκαν στην πορεία της διακυβέρνησης, όπως το χρηματικό μπόνους των 2.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi», ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός και το νέο σύστημα ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, διέψευσαν τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ότι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Ακόμη και ο επανέλεγχος των ενστάσεων για τις 17.000 επιχειρήσεις που κόπηκαν από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής πήρε νέα παράταση μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2023 μολονότι υπήρχαν ρητές δεσμεύσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα. Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης με την οποία δίνονται οδηγίες και διευκρινήσεις στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με τα βήματα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει στην επανεξέταση των φακέλων ανάλογα με τη κατάσταση της επιχείρησης.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες που θα κληρονομήσει το επόμενο οικονομικό επιτελείο αυτές έχουν ως εξής:

- Μπόνους για «Appodixi»: στο συρτάρι έμεινε η διάταξη για τη χορήγηση αμοιβής ανάλογα με την αξία της συναλλαγής σε φορολογούμενους οι οποίοι θα ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής «Appodixi» για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ο βασικός σχεδιασμός προέβλεπε ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ. Το μέτρο μπορεί να ξεκίνησε δυναμικά στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι πολίτες που εγκατέστησαν στο κινητό τους την «Αppodixi» (μέσω της οποίας σκανάρονται οι αποδείξεις και ελέγχεται η εγκυρότητά τους), ωστόσο αυτό «ξεφούσκωσε» απότομα με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο να υπάρχει προβληματισμός για το αν η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να έρθει στη Βουλή .

- Ακατάσχετος λογαριασμός: στον πάγο παραμένει ακόμη και τώρα η ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2019 και δίνει τη δυνατότητα σε φορολογούμενους οφειλέτες να χτίσουν έναν κλιμακωτό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Μολονότι το μέτρο θα μπορούσε να συνδεθεί με τη νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη και να δώσει ανάσες στους οφειλέτες καθώς θα μπορούσαν σταδιακά να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών, τελικά δεν προχώρησε. Η διάταξη προέβλεπε ότι το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

- Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

- Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

- Αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής αντικειμενικών τιμών: μετάθεση για το 2024 παίρνει η εξαγγελία για τον μόνιμο μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα μεταβάλλει τις τιμές ζώνης. Στην πράξη με τον νέο μηχανισμό παρακολούθησης οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης